• Посилання скопійовано

Особливості надання податкової соціальної пільги багатодітним батькам

Розділ IV ПКУ не містить жодних виключень із загальних норм, які б дозволяли платникам ПДФО, що є багатодітними батьками або утримують дитину-інваліда, продовжувати користуватися правом на податкову соцпільгу на дітей після досягнення ними 18 р., наприклад, у разі їх навчання у ВНЗ

Особливості надання податкової соціальної пільги багатодітним батькам

ДФС у Закарпатській області зазначає, що пп. 169.3.3 ПКУ чітко визначено, що ПСП, встановлені для цих категорій платників податків, надаються до кінця року, в якому дитина досягає 18 років.

Платник, який утримує трьох дітей, при цьому одна дитина є інвалідом, має право на пільги, встановлені пп. 169.1.2 ПКУ в розмірі 100% суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 цього пункту в розрахунку на кожну дитину, крім дитини-інваліда, на яку пільга надається відповідно до пп. «б» пп. 169.1.3 в розмірі 150% відповідно.

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків у випадку та в розмірі, передбачених пп. 169.1.2 та пп. «б» пп. 169.1.3 ПКУ, обчислюється як добуток суми, визначеної в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, та відповідної кількості дітей.

Отже, до кінця поточного року батько матиме право на пільгу в розмірі 100 % на доньок:

2 х 800,00 грн = 1600 грн і 150 % на сина = 1200 грн.

При цьому розмір його нарахованої заробітної плати не повинен перевищувати 6720 грн (2240,00 грн х 3 дітей) за умови, що матір дітей не користується правом на підвищення граничного розміру доходу для застосування ПСП відповідно до кількості дітей.

У наступному році за платником збережеться лише право на ПСП у розмірі 150 % (права на пільгу в розмірі 100 % і на підвищення граничного розміру доходу він утратить) за умови, що розмір доходу не перевищуватиме встановлений ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Закарпатській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»