• Посилання скопійовано

Банк прощає фізособі основний борг: що з ПДФО?

Фізособа–боржник самостійно сплачує ПДФО з таких доходів та відображає їх у річній декларації, якщо було прощено борг у розмірі понад у 2018 році – 930,75 грн, у 2019 році – 1043,25 грн

Банк прощає фізособі основний борг: що з ПДФО?

ДФС у Запорізькій області пояснює, що до загального місячного (річного) оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб доходу включається основна сума боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2018 році – 930,75 грн, у 2019 році – 1043,25 грн).

При цьому, кредитор зобов'язаний повідомити фізичну особу – боржника шляхом:

– направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення,

– або шляхом укладення відповідного договору,

– або надання повідомлення під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу.

Суму прощеного (анульованого) боргу кредитор повинен включати до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку (форма №1ДФ), за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено.

За таких умов, фізична особа–боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Отже, якщо кредитором (банком) було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту), про що повідомлено боржника, то з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з урахуванням норм пп. 164.2 ПКУ (перевищення у 2018 році – 930,75 грн, у 2019 році – 1043,25 грн).

Крім того, зазначений дохід є об'єктом оподаткування військовим збором.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 р. №859 до 01 травня року, що настає за звітним.

У Податковій декларації у розділі II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» передбачено рядок 10.9.1 «у вигляді додаткового блага (прощений (анульований) борг за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит))».

Зазначена норма передбачена пп. «д» пп. 164.2.17, пп. 165.1.55 ПКУ.

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»