• Посилання скопійовано

Знайомимось з економічним паспортом українця: зареєстровано законопроєкт Зеленського

Президент до ВРУ подав проєкт Закону про економічний паспорт. Крім того, до ВРУ внесено і проєкт Закону щодо оподаткування коштів Фонду майбутніх поколінь. Обидва законопроєкти визначено Президентом як невідкладні

Знайомимось з економічним паспортом українця: зареєстровано законопроєкт Зеленського

Президентом з поміткою як невідкладний було внесено на розгляд ВРУ законопроєкт № 6394 від 06.12.2021.

Передбачається, що його метою є підвищення економічного рівня життя громадян України, припинення відтоку українців за кордон, формування ефективної системи соціального захисту населення шляхом створення Фонду, який буде здійснювати накопичення державних внесків на користь учасників Фонду з подальшим інвестуванням активів.

Мета шляхетна, а з текстом законопроєкту можна ознайомитись за посиланням.

Разом з цим, Президент вніс і законопроєкт №6396 від 06.12.2021, який передбачає впровадження пільгових податкових механізмів щодо цільового використання коштів Фонду майбутніх поколінь та звільнення від оподаткування виплат із Фонду. З запропонованим на розгляд текстом проєкту Закону можна ознайомитись тут.

Як передбачено прикінцевими положеннями Законопроєкту про економічний паспорт, набрання чинності передбачається з дня, наступного за днем його опублікування, але введення в дію відбудеться через рік з дня набрання ним чинності.

Що ж до Законопроєкту про оподаткування діяльності Фонду, то набрання ним чинності також передбачено з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом України "Про економічний паспорт".

Отже, навіть якщо ВРУ і прийме ці закони, діяти вони почнуть не раніше, ніж через рік. Але які зміни вони нам принесуть? 

 

Закон про економічний паспорт

Передбачається створити систему,  яка базується на засадах накопичення державних внесків на індивідуальних рахунках учасників спеціального Фонду та забезпечує здійснення виплат таким учасникам на умовах та в порядку, передбаченому Законом про економічний паспорт.

Учасником Фонду є громадянин України, народжений з 1 січня 2019 року, який має право на отримання виплати, передбаченої цим Законом. Учасникам Фонду належатиме право власності на належну частку коштів Фонду, що обліковуються на його індивідуальному рахунку, яке вони зможуть реалізувати у встановленому Законом порядку. У разі смерті такого учасника системи право власності вигодонабувачів/спадкоємців на його кошти реалізується згідно з законодавством.

Фонд майбутніх поколінь створюється Кабміном і є юридичною особою, яка має статус неприбуткової організації (непідприємницького товариства), функціонує та провадить діяльність виключно з метою накопичення державних внесків на користь учасників Фонду з подальшим інвестуванням активів, а також здійснює виплати учасникам зазначеного Фонду у порядку, визначеному Законом.

 

За рахунок чого буде наповнюватись Фонд?

Активи Фонду формуватимуться за рахунок:

  • державних внесків, що здійснюватимуться за кошти Державного бюджету України, які надійдуть від сплати рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення;
  • інвестиційних доходів, що утворюється в результаті розміщення та інвестування коштів учасників Фонду в порядку, встановленому законом;
  • суми штрафних санкцій, пені, інших платежів на користь учасників Фонду.

Щорічний державний внесок на одного учасника Фонду визначається у розмірі двох мінімальних заробітних плат, встановленому законом на 1 січня календарного року, у якому здійснюється відповідний державний внесок. Державні внески здійснюються шляхом зарахування відповідних грошових сум на поточний рахунок Фонду щороку на кожного учасника Фонду до досягнення ним 18 років.

 

Хто та на які цілі зможе отримати виплату?

Отримати виплату із системи економічного паспорта, учасник фонду зможе за умови:

  • досягнення віку 18 років;
  • громадянства України;
  • постійного проживання на території України протягом останніх п’яти років.

При цьому виплати із системи економічного паспорта можуть здійснюватися лише на встановлені цілі, зокрема, на:

  • навчання, а саме отримання у закладах освіти України рівнів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти;
  • купівлю власного житла на території України;
  • переведення коштів на власний рахунок у системі недержавного пенсійного забезпечення;
  • лікування тяжких захворювань або за наявності критичних станів здоров’я, які підтверджені в установленому порядку, у будь-який час до досягнення 18 років.

Здійснення виплат учасникам Фонду у сумі, облікованій на їхніх індивідуальних рахунках, але не меншій від загальної суми державних внесків, сплачених до Фонду на користь таких учасників, гарантується державою. Тобто навіть якщо інвестиції фонду не будуть прибутковими, учаснику фонду гарантується виплата у розмірі не меншому за розмір здійснених державою внесків.

Виплата здійснюватиметься в безготівковій формі шляхом перерахунку коштів на витрати, визначені учасником Фонду та щодо яких надані відповідні підтвердні документи.

При цьому, зауважимо, що успадковані кошти виплачуватимуться спадкоємцям як одноразова виплата в грошових коштах на банківські рахунки таких спадкоємців. Сума до виплати складає суму, яка підлягає виплаті на день смерті учасника Фонду. Успадкування коштів учасника Фонду, що обліковуються на його індивідуальному рахунку у Фонді, здійснюється згідно з цивільним законодавством України.

 

Оподаткування діяльності Фонду

Що ж до другого «президентського» законопроєкту (№6396), то ним передбачається внести зміни ПКУ, зокрема, пропонується:

  • доповнити перелік неприбуткових організацій (пп. 133.4.6 ПКУ) Фондом майбутніх поколінь;
  • доповнити пп. 133.4.2 ПКУ додатковою умовою для такої неприбуткової організації, як Фонд майбутніх поколінь, що доходи (прибутки) Фонду поряд із загальними нормами щодо неприбуткових організацій також використовуються на цілі, визначені Законом України "Про економічний паспорт";
  • доповнити ст. 165 ПКУ, що визначає доходи, які не включаються до оподатковуваних доходів фізосіб, новими пунктами, які передбачають звільнення від оподаткування коштів, залучених на користь учасників Фонду майбутніх поколінь, та доходу, одержаного платником податку з Фонду майбутніх поколінь.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»