• Посилання скопійовано

Фізособа отримала від підприємства благодійну допомогу: що з оподаткуванням?

Податківці навели приклади податкових наслідків у разі надання благодійної допомоги фізособі від підприємства

Фізособа отримала від підприємства благодійну допомогу: що з оподаткуванням?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що нецільовою є благодійна допомога, яка надається без встановлення умов або напрямів її витрачання. Вона надається в разі виникнення певних життєвих обставин (наприклад лікування, оздоровлення тощо) як своїм працівникам, так і особам, що не перебувають з підприємством в трудових відносинах. Для підприємства така виплата є незапланованою та непередбачуваною, тобто одноразовою.

Згідно з пп. 165.1.19 ПКУ до загального оподаткованого доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів).

Надається нецільова благодійна допомога за наказом керівника, що видається на підставі заяви працівника або іншої особи – одержувача такої допомоги, із зазначенням обставини, що є підставою для її надання та її розміру.

Відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ передбачено вартісну межу для обкладання ПДФО нецільової благодійної допомоги. Не підлягає оподаткуванню допомога, розмір якої не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 цього Кодексу, встановленого на 1 січня поточного року. Так, у 2022 році розмір нецільової благодійної допомоги, що не підлягає обкладенню ПДФО – 3 470 грн.

Якщо підприємство виплачує таку допомогу в сумі, що перевищує зазначене обмеження, то сума перевищення включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу згідно з пп. 164.2.17 ПКУ і підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою встановленою п. 167.1 ПКУ (18%) та ВЗ за ставкою 1,5% (у випадку негрошової виплати – із застосуванням для ПДФО «натурального» коефіцієнту 1,21951, для ВЗ без врахування «натурального» коефіцієнту).

Благодійник – юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності.

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб (визначеного Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого Наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4, зі змінами та доповненнями) сума нецільової благодійної допомоги, в тому числі матеріальної, що надається на користь платників податків впродовж 2022 року, що не перевищує 3 470 грн., відображається у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого ПДФО та ВЗ» під ознакою доходу «169». При цьому, якщо сума нецільової благодійної допомоги впродовж звітного податкового року перевищує її граничний розмір, ця сума зазначається під ознакою доходу «126» як додаткове благо або під ознакою «127» як інші доходи в залежності від обставин.

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника – фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ. Граничний термін подання декларацій про майновий стан і доходи – 29 квітня. На період дії правового режиму воєнного стану в Україні подовжено граничні строки для подання відповідної податкової звітності платника податку, визначені Кодексом.

Наводимо приклади умовних ситуацій.

Приклад 1. Підприємство нарахувало та виплатило у листопаді 2022 року нецільову благодійну допомогу фізичній особі в розмірі грошових коштів – 3 470 грн.

Така допомога не обкладається ПДФО та ВЗ і відображається в Податковому розрахунку під ознакою доходу «169».

Приклад 2. Підприємство нарахувало та виплатило у листопаді 2022 року нецільову благодійну допомогу фізичній особі в розмірі грошових коштів – 5 000 грн.

Нецільова благодійна допомога в розмірі 3 470 грн. не обкладається ПДФО та ВЗ і відображається в Податковому розрахунку під ознакою доходу «169». Сума, яка перевищує суму граничного розміру доходу (1 530 грн.) обкладається ПДФО та ВЗ і відображається в Податковому розрахунку під ознакою доходу «126» як додаткове благо або під ознакою «127» як інші доходи.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»