• Посилання скопійовано

Ліквідація основних засобів за рішенням платника: що з ПДВ?, – погляд ДФСУ

ДФСУ роз’яснила нарахування ПДВ при ліквідації основних виробничих чи невиробничих засобів, які ліквідуються за рішенням платника податків

Ліквідація основних засобів за рішенням платника: що з ПДВ?, – погляд ДФСУ

У листі  від 26.04.2016 р. №9396/6/99-99-15-03-02-15 податківці повідомляють, що платник, який за самостійним рішенням ліквідує основні виробничі або невиробничі засоби, має нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за операцією з ліквідації таких необоротних активів, виходячи з їх ринкової ціни, визначеної на момент такої ліквідації, за правилами, визначеними в пп. 14.1.219 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, але не нижче їх балансової вартості. Якщо при ліквідації основних фондів обов'язковим є проведення оцінки, податкові зобов'язання з ПДВ нараховуються з вартості об'єкта оцінки, але не нижче їх балансової вартості.

Зверніть увагу, що згідно з п. 189.9 ст. 189 ПКУ, якщо основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються за самостійним рішенням платника, така ліквідація для цілей оподаткування ПДВ розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації. При цьому звичайною ціною, зокрема, є ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ.

Але не слід забувати, що платникам ПДВ можна й оминути нарахування ПДВ при ліквідації основних засобів, якщо така ліквідація проводиться у зв'язку з знищенням або зруйнуванням основних засобів внаслідок дії обставин непереборної сили. Це встановлено абз. 2 п. 189.9 ПКУ.

Детальніше про це можна дізнатися у новині >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»