• Посилання скопійовано

Безоплатна передача працівникам подарунків до свят: що з ПДВ?

Операції з безоплатної передачі працівникам подарунків до свят та корпоративних змагань є об’єктом оподаткування ПДВ незалежно від того, чи суми ПДВ при придбанні таких товарів/послуг включені до податкового кредиту

Безоплатна передача працівникам подарунків до свят: що з ПДВ?

ДФСУ у листі від 05.09.2016 р. №19171/6/99-99-15-03-02-15 розглянула звернення платника податку щодо порядку оподаткування ПДВ операції платника податку з безоплатної передачі товарів (подарунків до свят та корпоративних змагань) своїм робітникам, що були придбані як з ПДВ так і без ПДВ.

Податківці роз'яснили, що операції платника податку з безоплатної передачі товарів/послуг є об’єктом оподаткування ПДВ незалежно від того, чи при придбанні таких товарів/послуг суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту, чи ні. При цьому компенсаційні ПЗ з ПДВ, порядок нарахування яких встановлено п. 198.5 ПКУ,  під час здійснення таких операцій не нараховуються.

При цьому база оподаткування ПДВ за операціями з безоплатної передачі товарів/послуг визначається відповідно до п. 188.1 ПКУ, а нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за такими операціями здійснюється у загальновстановленому порядку.

 

Від редакції

Нагадаємо, що згідно з визначенням постачання, наведеним у пп. 14.1.191 ПКУ, безоплатне розповсюдження товару відноситься до постачання. 

Питання про порядок нарахування ПДВ при безоплатному постачанні виникає у бухгалтерів дуже часто. Тому з певною регулярністю й з'являються роз'яснення податківців на цю тему. Наприклад, раніше це питання розглядалось у листі ДФС від 04.04.2016 р. №7286/6/99-99-19-03-02-15, коментар до якого читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»