• Посилання скопійовано

Всі суми ПДВ, підтверджені камеральними перевірками, відшкодовуються автоматично - ДФСУ

З початку впровадження Електронного реєстру відшкодування ПДВ, тобто з 1 квітня цього року, майже всі заявлені до повернення суми відшкодовуються протягом місяця за результатами камеральних перевірок

Всі суми ПДВ, підтверджені камеральними перевірками, відшкодовуються автоматично - ДФСУ

Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час засідання Американської торгівельної палати в Україні, яке відбулося 30 травня 2017 року.

За його словами, за заявками, поданими у березні цього року за лютий при заявлених 8,3 млрд грн ПДВ – 7,8 млрд грн були підтверджені камеральними перевірками і відшкодовані на розрахункові рахунки суб’єктів господарювання протягом 30 днів – фактично місяць у місяць. У квітні, із заявлених 9,9 млрд грн, суб’єктам господарювання відшкодовано 9,3 млрд гривень.

«За результатами камеральних перевірок фактично 95% сум ПДВ відшкодовано в автоматичному режимі. По тих, сумах, які ще не повернуті платникам, прийнято рішення про проведення позапланової документальної перевірки для підтвердження правомірності заявки або упередження незаконного відшкодування ПДВ», - зазначив Мирослав Продан.

Керівник ДФС також зазначив, що забезпечити повну ліквідацію заборгованості минулих періодів із відшкодування ПДВ сьогодні неможливо через низку об’єктивних факторів  - наявність відповідної інформації правоохоронних органів, судових спорів, необхідність перевірок за нововиявленими обставинами (інформація правоохоронних органів), відсутність можливостей для перевірки, зокрема по взаємовідносинах платників із підприємствами, що зареєстровані на території в зоні проведення АТО та перереєстровані на материковій території України з непідконтрольної Україні території тощо.

Окрім ситуації з відшкодуванням ПДВ, учасники наради розглянули питання щодо врегулювання заліку переплат з податку на прибуток, які виникли у зв’язку зі сплатою авансових внесків з цього податку при виплаті дивідендів у 2013 році, здійснені філіями до 1 березня 2015 року.

Так, у зв’язку із внесенням змін до ПКУ відокремлені підрозділи були виключені з переліку платників податку на прибуток. Враховуючи це, розрахунок авансових внесків у зв’язку із виплатою дивідендів визначається в цілому по платнику податку – юридичній особі.

За словами в.о. Голови ДФС Мирослава Продана, повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань платникам податків здійснюється з бюджету відповідно до норм ПКУ. Іншого механізму повернення надміру сплачених сум грошового зобов’язання кожному окремому платнику, які сплачували податок на прибуток, не передбачено.

Він зазначив, що для врегулювання ситуації, в якій опинилися філії головних підприємств ДФС було здійснено заходи для можливості об’єднання карток особових рахунків. Так, територіальними органами було проведено інвентаризацію облікових показників філій та роз’яснено можливість перенесення сальдо розрахунків з бюджетом філій з податку на прибуток до головного підприємства.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»