• Посилання скопійовано

Списання ТМЦ і готової продукції у зв’язку з пожежею: що з ПДВ?

ДФСУ у новому листі роз'яснила порядок оподаткування ПДВ операцій з ліквідації (списання) товарно-матеріальних цінностей і готової продукції у зв’язку з пожежею

Списання ТМЦ і готової продукції у зв’язку з пожежею: що з ПДВ?

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 06.11.2017 р. №2524/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначила, що операції з ліквідації основних виробничих засобів або невиробничих засобів прирівняні до операцій з постачання товарів, які є об'єктом оподаткування ПДВ, та відповідно оподатковуються податком у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

При цьому база опадаткування ПДВ за такими операціями визначається відповідно до п.  189.9 ПКУ, а саме за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.

Водночас знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів в інший спосіб дії обставин непереборної сили (у тому числі у зв’язку із пожежею), внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, не буде вважатися для цілей оподаткування ПДВ (у тому числі для нарахування і сплати ПЗ з ПДВ) постачанням товарів. Щоправда, за умови, якщо платник податку надасть контролюючому органу відповідний підтверджуючий документ про виникнення таких обставин, наданий платнику податку компетентним органом.

***

Читайте також аналітику від Дт-Кт: 

Списуємо основні засоби – що з ПДВ?

Ліквідація основних засобів: особливості оподаткування ПДВ 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»