• Посилання скопійовано

Оподаткування «Bitcoin-ферм» та інших майнерів криптовалюти ПДВ

ПДВ є доволі цікавим податком для майнерів, враховуючи те, що більшість з них купує обладнання для майнингу, або ввозить його на митну територію Україну з закордону, і як результат - сплачують ПДВ. Повернення ПДВ було б доцільним для майнерів у певних випадках

Оподаткування «Bitcoin-ферм» та інших майнерів криптовалюти ПДВ

Артем Середа,

податковий радник «allTax»

Чи оподатковується майнинг криптовалюти ПДВ?

Якщо майнинг буде здійснюватися фізичною особою-підприємцем або юридичною особою, то майнер може стати платником ПДВ за двох обставин: а) добровільна реєстрація платником ПДВ; б) у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування податку на додану вартість) – п. 181.1 ПКУ

Виключенням стануть майнери які здійснюють майнинг як фізичні особи-підприємці або юридчні особи, та вибрали третю групу єдиного податку. На таких осіб не будуть розповсюджуватися положення податкового кодексу в частині обов’язку реєструватися платником ПДВ у випадку отримання прибутку за останні 12 місяців, що перевищує один мільйон гривень. 

 

Яка ставка ПДВ для майнера криптовалюти та як її розраховувати? 

Ставка ПДВ для майнера складає 20% від бази оподаткування (п. 193.1 ПКУ). Двадцять відсотків буде розраховуватися від грошових коштів, отриманих майнером на свій рахунок, як суб’єкта підприємницької діяльності (ФОП, ТОВ, інше). 

Відповідно до п. 188.1. ПКУ, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. У такому випадку ПДВ має нараховуватися на всю суму намайненої криптовалюти. Наприклад, майнерові криптовалюти вдалося намайнити 1 Bitcoin, вартість якого складає 7 000 доларів США. У випадку добровільної реєстрації майнером криптовалюти платником ПДВ та після обміну 1 Bitcoin на гроші та їх зарахування на рахунок суб’єкту підприємницької діяльності, у майнера виникає обов’язок сплатити ПДВ. Робимо розрахунок, 1 Bitcoin було обміняно на 182 000 гривень (7000 долларів США, по офіційному курсу НБУ (26 гривень за 1 доллар США) на день зарахування. То, сума ПДВ складає 20 %  та дорівнює 36 400 гривень. 

 

Яка є міжнародна практика з оподаткування майнерів ПДВ?

22 жовтня 2015 році Європейський суд справедливості виніс рішення по справі №C-264/14 за позовом Девід Гедквіст проти Швеції. Предмет звернення був наступним: «Запит було подано у справі між шведським податковим органом та паном Хедківістом, що стосується попереднього рішення Комісії з податкового законодавства Швеції про те, чи підлягає ободаткуванню податком на додану вартість операції з обміну традиційної валюти на віртуальну валюту «Bitcoin» або навпаки, яку пан Гедквіст бажав здійснити через компанію». Своїм рішенням Європейський суд справедливості визнав: «Операції з обміну платіжними засобами (криптовалюту), такими, що не підпадають під поняття «постачання товарів», а тому повинні вважатись операціями з постачання послуг» (п. 26 Рішення); «Стаття 135 (1) е) Директиви щодо ПДВ повинна тлумачитися як така, що надання послуг, які полягають в обміні традиційної валюти на «Bitcoin» та навпаки, є операціями, звільненими від ПДВ, у значенні цього положення» (п. 57 Рішення). 

 

Чи можна використовувати рішення Європейського суду справедливості в Україні?

Необхідно розрізняти Європейський суд з прав людини та Європейський суд справедливості. Рішення Європейського суду з прав людини, відповідно до ч. 2 ст. 6 КАСУ, мають бути враховані українськоми судами при винесенні рішення по справі. В свою чергу, чинне законодавство України, не містить положень, які б дозволяли судам України враховувати рішення Європейського суду справедливості, при винесенні рішень по справам в Україні. 

 

Що допоможе майнерові в «діалозі» з податковою стосовно оподаткування ПДВ?

Важливою умовою здійснення майнингу в прозорій формі є відкриття рахунку на суб’єкт підприємницької діяльності на території України (банківський рахунок) та зарахування коштів від майнингу на цей рахунок відразу після обміну криптовалюти на грошові кошти. Якщо після намайнення криптовалюти її буде обміняно на інші речі матеріального світу (акції, облігації, тощо (в країнах, законодавство яких це дозволяє), і лише після цього грошові кошти будуть зараховані на офіційний банківський рахунок майнера-платника ПДВ, виникне ситуація при якій майнерові буде складно пояснювати, що це за гроші та процедуру їх зарахування. Також буде складно здійснити правильний розрахунок ПДВ та встановити правильно день, настання обов’язку зі сплати майнером ПДВ. 

 

Коли виникає обов’язок сплачувати ПДВ з намайненої криптовалюти?

Цікавим фатом буде момент винекнення обов’язку сплати ПДВ з намайненої криптовалюти. Обов’язок сплачувати ПДВ, виникає в момент проведення опереації (купівля-продаж, надання послуг). У такому випадку, логічним буде висновок про те, що обов’язок зі сплати ПДВ має виникати у майнера в момент зарахування на його електронний гаманець певної кількості криптовалюти від майнингу. На нашу думку, такий висновок є хибним виходячи з того, що сам факт намайнення криптовалюти та до її виведення на рахунок майнера в грошовій одиниці може бути визнаний податковим органами як операція яка не має вартісного характеру. Тобто, сам факт отримання на свій електронний гаманець певної кількості криптовалюти не створює обов’язку сплачувати за таку операцію ПДВ, оскільки реальний та вартісний характер вона матиме в день зарахування грошових коштів від продажу (обміну) криптовалюти на реальні гроші. Момент надходження коштів на його рахунок буде прозорим, в першу чергу для податкових органів, які не зможуть посилатися на Лист НБУ від 08.12.2014 р. №29-208/72889 про те, що майнанг криптовалюти – це діяльність зі створення грошового сурогату, оскільки на той момент, реальні гроші вже будуть на рахунку суб’єкта підприємницької діяльності-платника ПДВ. 

Висновок: майнер буде зобов’язаний сплачувати ПДВ в момент надходження реальних грошей на його рахунок для здійснення підприємницької діяльності.   

 

Чи варто майнерові реєструватися платником ПДВ? 

На жаль, майнерові доведеться складно, у випадку добровільної реєстрації платником ПДВ. На нашу думку, майнери зіштовхнуться з труднощами щодо реєстрації податкових накладних в ЄРПН. Кожного разу майнерові доведеться проходити повну процедуру оскраження блокування реєстрації податкових нкаладних, що в реальних умовах може зайняти більше року. 

Також майнера-платника ПДВ чекають проблеми з відшкодуванням ПДВ. Відповідно до п. 78.1.8 ПКУ, відшкодування ПДВ в розмірі 100 000 гривень тягне за собою податкову перевірку. У випадку, якщо сума ПДВ, заявлена майнером до відшкодування буде меншою 100 000 гривень, то впевнений, що податкові органи знайдуть іншу підству для проведення податкової перевірки та зняття податкового кредиту майнера-платника ПДВ, наприклад заява громадянина в порядку п. 78.1.1 ПКУ

Навіть, у випадку автоматичного відшкодування ПДВ майнеру криптовалюти, слід розуміти, що за результатами податкової перевірки, яка може бути проведена протягом трирічного терміну, податкові органи зможуть визнати податковий кредит майнера криптовалюти незаконним, скасувати його та застосувати до майнера криптовалюти штрафні санкції. 

 

Які рекомендації майнерам криптовалюти щодо оподаткування ПДВ?

Майнерам криптовалюти не рекомендується ставати платниками ПДВ, здійснюючи майнинг криптовалюти. Ми вимушені констатувати факт, що на сьогоднішній день наші податкові та правоохоронні органи до цього не готові. У такому випадку слід будувати легальні юричні структури для майнингу криптовалюти з метою уникнення оподаткування ПДВ, наприклад, не допущення перевищення ліміту прибутку в розмірі один мільйон гривень, який зобов’яже майнера стати платником ПДВ. Варіантом може бути реєстрація ще однієї юридичної особи, або фізичної особи-підприємця, яка продовжить діяльність з майнингу, коли прибуток майнера за останні 12 місяців буде підходити до позначки в один мільйон гривень. Обладнання для майнингу, у такому випадку, можна передати в оренду новоствореному суб’єкту підприємницької діяльності, що також буде законною операцією. Також, майнер може зареєструватися платником єдиного податку третьої групи (як фізична особа-підприємець так і юридична особа), яка не потребує обов’язкової реєстрації платником ПДВ, у випадку перевищення позначки в один мільойн гривень.

Автор: Артем Середа, податковий радник

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»