• Посилання скопійовано

Перевізник відшкодував вартість втраченого товару: визнайте ПЗ з ПДВ!

В черговий раз податківці наголошують, що отримання від перевізника компенсації за втрачений чи пошкоджений товар розцінюється як його постачання. Розглянемо, які наслідки з ПДВ виникнуть в зв’язку з такою позицією податківців

Перевізник відшкодував вартість втраченого товару: визнайте ПЗ з ПДВ!

ДФСУ у консультації від 12.11.2018 р. №4790/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначає, що згідно з ч. 1 ст. 225 ГКУ до складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включаються, зокрема, вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства.

Водночас згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг (п. 188.1 ПКУ).

Відповідно до цього податківці наводять висновок, що кошти, що надходять платнику ПДВ на його банківський рахунок як відшкодування збитків за пошкоджене або знищене майно (без урахування штрафних санкцій і пені), розцінюються як компенсація вартості такого майна та відповідно включаються до бази оподаткування ПДВ.

При цьому норми п. 198.5 ПКУ у такому випадку не застосовуються. Отже, визнавати ПЗ ще й за цим пунктом ПКУ (зокрема, через невикористання у господарській діяльності) не потрібно.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»