• Посилання скопійовано

Брокер оплатив митні платежі, а замовник ці витрати компенсує: чи буде ПДВ?

Податківці вважають, що компенсація митних платежів брокеру оподатковується ПДВ. Чи це дійсно так?

Брокер оплатив митні платежі, а замовник ці витрати компенсує: чи буде ПДВ?

Коментар до ІПК ДФС від 12.11.2018 р. №4786/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У своїй ІПК податківці розглянули питання щодо оподаткування ПДВ коштів, які надійшли у вигляді компенсації брокеру з оплати єдиного збору, який справляється на митниці у разі переміщення транспортних засобів та вантажу через державний кордон. 

Нагадаємо, що єдиний збір встановлюється щодо транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників, які перетинають державний кордон України, а також за проведення на митниці заходів офіційного контролю під час ввезення товарів на митну територію України (у т.ч. з метою транзиту). Транспортні засоби, з яких справляється збір та ставки збору у євро, визначені ст. 5 Закону №1212

Згідно зі ст. 2 Закону №1212 єдиний збір справляється у національній валюті України за офіційним (обмінним) курсом Нацбанку на день сплати цього збору. Відповідно до п. 14 Порядку №1569 єдиний збір може бути сплачений власником транспортного засобу та вантажу або перевізником вантажу чи іншою особою, уповноваженою власником або перевізником.

Звісно, що посередник-митний брокер сплачує митні платежі за рахунок замовника. Якщо він витратить власні кошти, замовник має компенсувати йому понесені витрати. Але тут виникає питання щодо оподаткування такої компенсації. В коментованій ІПК йдеться про оподаткування її саме ПДВ. 

Податківці в даному випадку не вдаються до детального аналізу суті цієї операції, яка є посередницькою. Адже зрозуміло, що брокер як особа-посередник, крім своєї винагороди, отримує від замовника також і «транзитні» кошти на сплату митних платежів, зокрема єдиного збору. 

ДФСУ стверджує: оскільки контрагент відшкодовує (компенсує) особі вартість витрат зі сплати єдиного збору, такі витрати відповідно до п. 188.1 ПКУ є складовою частиною послуг з декларування товарів та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

 

Позиція редакції

Ми не можемо погодитись з ДФСУ в цьому випадку. За своєю суттю оплата митних платежів, зокрема, і єдиного збору зовсім не є придбанням послуг. І, якщо вже говорити про оподаткування, сплата митних платежів не підпадає під визначення постачання послуг у пп. 14.1.185 ПКУ

Як вказано у ч. 1 ст. 293 МКУ, якщо декларування товарів здійснюється особою, уповноваженою на це декларантом, на таку особу покладається обов'язок зі сплати митних платежів солідарно з декларантом. Відповідно на брокера як на особу, яка здійснює діяльність з надання послуг з декларування, покладено обов'язок із самостійної сплати митних платежів. А на замовника покладається обов’язок компенсувати витрати брокера на сплату таких платежів. Адже брокер, як посередник, надає свої послуги за рахунок замовника.

Втім, багато чого залежатиме від документального оформлення взаємовідносин брокера та замовника. Насамперед потрібно визначити у договорі  на надання брокерських послуг між брокером та замовником, чи відшкодовуються митні платежі брокеру окремо, чи вони входять до винагороди брокера. 

У першому випадку платежі теж варто робити окремо:

  • платіж з ПДВ за надані брокерські послуги;
  • платіж без ПДВ в рахунок компенсації митних платежів. В цьому разі у рахунку можна зазначити таке: «митні платежі за МД № ... від …, без ПДВ», при цьому до рахунку додається копія МД, яка і підтверджує суму сплачених митних платежів.

Крім цього, всі ці суми наводяться у звіті брокера замовнику. Таким чином у митного брокера одна сума надходжень  оподатковується ПДВ як надані послуги, а інша сума – це транзитні кошти для сплати митних платежів.

У другому випадку, якщо за договором брокер отримує лише винагороду, за рахунок якої він сплачує всі митні платежі та має свій прибуток, митні платежі окремо не виділяються та окремо не відшкодовуються. При цьому вся сума брокерської винагороди оподатковується ПДВ. Податківці ж у своїй ІПК допускають лише цей, більш фіскальний  варіант. 

Насамкінець зазначимо, що відповідно до п. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію. Інші ж платники податків можуть лише брати до уваги таку ІПК, але не зобов’язані її використовувати. Своєю чергою, кожен зацікавлений платник ПДВ може отримати ІПК на свою адресу, зробивши власний запит з акцентом на те, що митні платежі не є послугами та компенсуються окремо від оплати брокерських послуг.

Якщо ж отримана ІПК вам не сподобається, то її можна оскаржити у суді. Як це зробити і на що варто звернути увагу при замовленні ІПК, ми розповідали тут.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»