• Посилання скопійовано

ІПК ДФС від 25.10.2018 р. N 4560/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Щодо порядку складання розрахунків коригування до податкових накладних

Державна фіскальна служба України розглянула щодо порядку складання розрахунків коригування до податкових накладних, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 розділу V Кодексу якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних. Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Порядок заповнення податкової накладної, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 N 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за N 137/28267, з урахуванням внесених до нього змін та доповнень (далі - Порядок N 1307).

Згідно із пунктом 21 Порядку N 1307, у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до статті 192 розділу V Кодексу постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі - розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. Порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН), аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених цим Порядком.

Детальні роз'яснення щодо порядку складання розрахунків коригування до податкових накладних залежно від причини коригування та типу помилок, що виправляються, розміщено на загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС за адресою: http://zir.sfs.gov.ua та у листі ДФС України від 22.06.2018 року N 18983/7/99-99-15-03-02-17 за посиланням: sfs.gov.ua/zakonodavstvo/list-dps/72940.html

З урахуванням обставин викладених у листі, при зміні одиниці виміру товару з ящика на кілограм та ціни за одиницю такого товару, має відповідно змінитись і кількість товару, якщо загальний обсяг операції залишається незмінним. При цьому, при складанні розрахунку коригування в такій ситуації доцільно використовувати причину коригування "Зміна номенклатури".

Згідно із статтею 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»