• Посилання скопійовано

Як оподатковувати транспортно-експедиційні послуги від нерезидента?

ДФСУ зазначила, що оплата транспортно-експедиційних послуг нерезиденту є фрахтом, а також навела роз’яснення, як оподатковувати відповідні сплачені суми доходу податком на прибуток

Як оподатковувати транспортно-експедиційні послуги від нерезидента?

Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними п. 141.4 ПКУ. Перелік таких доходів визначено пп. 141.4.1 ПКУ.

Відповідальними за утримання та сплату податку у разі виплати доходу нерезиденту є резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті).

Особою, уповноваженою справляти податок та вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб'єктом спрощеного оподаткування (пп. 141.4.4 ПКУ).

При цьому, з урахуванням пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ не вважаються оподаткованим доходом, отриманим нерезидентом із джерелом їх походження з України, доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента (постійного представництва).

Але в цьому ж пп. 141.4.1 ПКУ серед оподаткованих доходів зазначено суму фрахту, який виплачується нерезиденту.

Фрахтом з метою оподаткування вважається винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами; перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом (пп. 14.1.260 ПКУ).

Сума фрахту, що сплачується резидентом нерезиденту за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6 відсотків у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів. При цьому базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту.

Базова ставка фрахту - сума фрахту, включаючи витрати з навантаження, розвантаження, перевантаження та складування (схову) товарів, збільшена на суму витрат за рейс судна або іншого транспортного засобу, сплачуваних (відшкодовуваних) фрахтувальником згідно з укладеним договором фрахтування (пп. 14.1.12 ПКУ).

Відповідно до цього, податківці у консультації від 26.04.2019 р. №1851/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначають, що якщо експедитор здійснює перевезення вантажу із використанням власного транспортного засобу, то послуги з перевезення розглядаються як фрахт. І у разі здійснення виплати винагороди за фрахтування експедитору-нерезиденту, який є юридичною особою, треба сплатити податок на прибуток 6% (якщо інше не передбачено міжнародним договором для застосування звільнення від оподаткування або зменшеної ставки податку на прибуток).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»