• Посилання скопійовано

Посередницькі послуги, надані нерезиденту: правила оподаткування ПДВ

Чи потрібно нараховувати ПДВ на посередницькі послуги нерезиденту та послуги з організації та проведення семінарів?

Посередницькі послуги, надані нерезиденту: правила оподаткування ПДВ

ДФСУ у своїй консультації від 08.05.2019 р. №2026/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснила порядок оподаткування ПДВ та податком на прибуток таких операцій:

  • посередницьких послуг з укладання угоди з нерезидентом на проведення навчальних семінарів за межами митної території України;
  • послуг з організації та проведення семінарів, наданих нерезиденту за межами митної території України.

Порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання резидентом нерезиденту послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання, яке визначається за правилами, передбаченими ст. 186 ПКУ.

У п. 186.3 ПКУ перераховано послуги, місцем постачання яких вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або – у разі відсутності такого місця – місце постійного чи переважного його проживання. Сюди включено вісім видів послуг, а також у п. 186.3 ПКУ міститься п. «є», у якому зазначено надання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому п. 186.3 ПКУ. Тобто посередницькі послуги повинні бути пов’язані з тими видами послуг, що передбачені у п. 186.3 ПКУ.

Послуги у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів зазначені у пп. 186.2.3 ПКУ, отже, вони не входять до числа послуг, розглянутих вище. Під пп. 186.2.3 ПКУ підпадають лише послуги власне з організації та проведення семінарів, і місцем їх надання є місяце їх фактичного надання, тобто те місце, де фактично проведено семінар. І от якщо семінари проводяться за межами митної території України, такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Посередницькі ж послуги з з укладання угоди з нерезидентом на проведення навчальних семінарів за межами митної території України не підпадають ані під п. 186.2 ПКУ, ані під п. 186.3 ПКУ, і тому звертаємося до п. 186.4 ПКУ. А цьому пункті зазначено, що місцем постачання таких послуг є місце реєстрації постачальника. Оскільки постачальник – резидент України, то й посередницькі послуги оподатковуються ПДВ як такі, що надані на митній території України, у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

***

Читайте також: Влаштовуємо виставку або навчальний семінар за кордоном: що з ПДВ?

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»