• Посилання скопійовано

Увага! Незабаром з'явиться нова форма декларації з ПДВ

За інформацією від ДПС, оновлення форми декларації з ПДВ пов'язано з введенням банківських рахунків за IBAN та скасуванням окремого звіту про податкові пільги з 1 січня 2020 року

Увага! Незабаром з'явиться нова форма декларації з ПДВ

9 жовтня 2019 року ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується затвердити зміни до:

1) форми декларації з ПДВ (завантажити). Зокрема, в новій редакції буде викладено додаток 6 „Довідка (Д6) (завантажити). Він подається платниками, які заповнюють рядок 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів.

2) уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (завантажити)

3) Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (завантажити);

4) форми розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. Її буде викладено у новій редакції (завантажити).

 

Чому вносяться зміни?

Проект наказу розроблено відповідно до вимог Закону № 875-XIп. 2 постанови КМУ  № 1233, з урахуванням змін, внесених постановою КМУ №891 та п. 6 Порядку № 1233.

У зв’язку з постановою КМУ №891 з 1 січня 2020 року змінюється порядок обліку податкових пільг. Зокрема, скасовується обов’язок подання платниками податків Звіту про суми податкових пільг. Такі платники будуть зобов’язані вести облік податкових пільг з одночасним відображенням інформації про суми податкових пільг у податковій звітності (у тому числі й у податковій звітності з ПДВ). 

Інформація про суми податкових пільг у податковій звітності повинна містити, зокрема, такі дані:

  • код пільги;
  • найменування пільги згідно з Довідником пільг;
  • сума податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги.

Крім того, проект наказу приведено у відповідність до вимог постанови НБУ від 28.12.2018 року №162 щодо формування номера банківського рахунку відповідно до Національного стандарту України „Фінансові операції. Правила формування міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні (IBAN Registry:2009, NEQ). ДСТУ-Н 7167:2010”.

Проте на сьогодні форми звітності з ПДВ, затверджені наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, не дають можливості реалізувати норми постанови № 1233, з урахуванням змін, внесених постановою № 891.

З огляду на зазначене, й  виникла необхідність у внесенні змін до Порядку №21 та скасуванні Порядку визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України.

 

Коли набере чинності наказ?

Цей наказ набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, крім пунктів 1 та 3 цього наказу, які наберуть чинності з 1 січня 2020 року. А поки що зауваження та пропозиції до проекту наказу можна надсилати протягом одного місяця з дати його оприлюднення на адресу розробника:

  • поштову – 04655, МПС, м. Київ – 53, Львівська площа, 8, Державна податкова служба України, Департамент методологічної та нормотворчої роботи;
  • електронну – m.temruk@sfs.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

На підставі: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    Сьогодні 07:051 9271
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202448
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024197
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202457
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024177