• Посилання скопійовано

Як змінився строк для добровільної реєстрації ПДВ з 23 травня?

Заяву для добровільної реєстрації особи як платника ПДВ слід подавати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку бажаного місяця

Як змінився строк для добровільної реєстрації ПДВ з 23 травня?

ДПС у м. Києві інформує, що Законом України від 16.01.2020 р. №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено ряд змін, які стосуються порядку реєстрації та перереєстрації платників ПДВ.

Так, змінено термін подання заяви у разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ. Заяву слід подавати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних (було не пізніше ніж за 20 календарних днів).

Також змінено термін подання заяви на реєстрацію платником ПДВ і для платників єдиного податку в разі зміни ними ставки єдиного податку з 5% на 3%. Реєстраційна заява в цьому випадку подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (було не пізніше ніж за 15 календарних днів).

Заява про реєстрацію особи як платника податку має бути подана до контролюючого органу виключно засобами електронного зв'язку в електронній формі.

Новостворені суб'єкти господарювання можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ під час державної реєстрації створення юридичної особи, або державної реєстрації фізичної особи – підприємця. Причому, перебіг триденного строку розгляду таких заяв  контролюючими органами розпочинається з дати їх надходження до контролюючого органу, а правила, порядок та строки розгляду є такими самими, як і для реєстраційних заяв, поданих діючими суб'єктами господарювання.

У разі перетворення юридичної особи – платника податку або зміни даних про платника податку, які стосуються податкового номера та/або найменування (прізвища, імені та по батькові) платника податку і не пов'язані з ліквідацією або реорганізацією платника податку, а також встановлення розбіжностей чи помилок у записах реєстру платників податку проводиться перереєстрація платника податку.

Для перереєстрації платник податку подає заяву протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника податку або виникли інші підстави для перереєстрації.

При цьому, перереєстрація у зв'язку із зміною найменування (крім перетворення) (прізвища, імені та по батькові) платника податку, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником податку на підставі відомостей з цього Єдиного державного реєстру.

Якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації, її реєстрація платником податку анулюється.

Якщо щодо особи, зареєстрованої платником податку ПДВ до Єдиного державного реєстру, внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи (крім перетворення) або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, або якщо до реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку на додану вартість, анулювання реєстрації проводиться контролюючим органом автоматично на підставі відповідних відомостей, отриманих згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» або за даними реєстру платників єдиного податку.

***

Читайте також: Вивчаємо опублікований Закон №466: ПДВ, податок на прибуток, єдиний податок і штрафи

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»