• Посилання скопійовано

Як заповнити декларацію з ПДВ: розбираємо рядок за рядком

Декларацію з ПДВ всі платники цього податку складають зараз щомісячно. Проте помилки при складанні й досі трапляються. Тож нагадаємо, як її заповнити правильно (на прикладі, рядок за рядком)

Як заповнити декларацію з ПДВ: розбираємо рядок за рядком

Декларація з ПДВ складається і подається відповідно до ПКУ та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21 (зі змінами, внесеними наказом від 01.03.2021 р. №131).

Розглянемо приклад заповнення декларації для юридичної особи. Зауважимо, що ФОП-платники ПДВ складають декларацію аналогічно.

При поданні декларації за звітний період у рядку 011 ставимо позначку «Х».

У полі 02 платники ПДВ зазначають звітний (податковий) місяць, за який подають декларацію з ПДВ. У даному випадку – за квітень 2021 року.

У полі 03 вказуємо повне найменування платника ПДВ згідно з реєстраційними документами, а у полі 031 –  код за ЄДРПОУ платника ПДВ.

У полі 04 зазначають індивідуальний податковий номер платника. Для юридичних осіб – це 12-значний ІПН, який призначається відповідно до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

У полі 05 платник ПДВ зазначає: податкову адресу (місце обліку платника ПДВ); поштовий індекс; телефон; електронну адресу.

У полі «Декларація подається до» зазначають найменування органу ДПС, до якого подають декларацію з ПДВ.

 

 

01

ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦІЯ

011

 х

Звітна

З ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ

012

 

Звітна нова

 

02

Звітний (податковий) період

         

0

2

1

           

 0

4

 

03

Платник

 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Інформаційні послуги»

 

від ________________________ № __________________________________

 

031

Податковий номер платника податку1 або серія (за наявності) та номер паспорта2

 

12345678 

 

04

Індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість

 

 123456789123

 

 

05

Податкова адреса

Поштовий індекс

02095 

 

 вул. Княжий Затон, буд.4, м. Київ,

 

Телефон

38 (097)1234567 

 

 

 

 

 

 

Електронна адреса

 TOV_Info@ukr.net

 

 

 

 

Декларація подається до

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У М.КИЄВІ, ДПІ У ДАРНИЦЬКОМУ РАЙОНІ (ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОН М.КИЄВА)

 

Заповнимо розділ І декларації з ПДВ за такими вихідними даними.

У березні ТОВ реалізувало товари на суму 240 000 грн, у т.ч. ПДВ – 40 000 грн. Всі податкові накладні і розрахунки коригування зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). Також придбано товари на суму 210 000 грн, у т.ч. ПДВ – 35 000 грн.

У зв’язку з поверненням товарів покупцем на суму 6 000 грн здійснено коригування ПДВ за операціями березня на суму 1000 грн (розрахунок коригування зареєстровано в ЄРПН).

Придбано цукерки з метою надання благодійної допомоги дитячому садочку на суму 2 400 грн, у т.ч. ПДВ – 400 грн. У тому ж місяці надано благодійну допомогу.

У звітному періоді платник здійснював операції, які оподатковуються за основною ставкою ПДВ – 20 %.

Усі показники в декларації з ПДВ проставляються в гривнях без копійок з відповідним округленням

У рядку 1.1 відображають операції, місце постачання яких розташоване на митній території України, які є об’єктом оподаткування згідно з п. 185.1 ПКУ та оподатковуються за основною ставкою ПДВ 20%. Тож у колонці А враховуємо без ПДВ обсяги постачання товарів (200 тисяч) та надання благодійної допомоги (2 тисячі).  А у колонці Б – суму ПДВ  40 тисяч – щодо реалізованих товарів та 400 грн – щодо благодійної допомоги.

Згідно з роз’ясненням ДПСУ («ЗІР», категорія 101.06), якщо вартість безоплатно переданих товарів, придбаних з ПДВ, не включається до вартості оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, то така передача розглядається як операція з безоплатного постачання товарів, що є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується, виходячи з бази оподаткування, визначеної п. 188.1 ПКУ. Іншими словами, благодійна допомога відображається у рядку 1.1 як звичайне постачання товарів (база оподаткування – ціна придбання цукерок).

Зверніть увагу! У додатку Д1 декларації в редакції, яка діє з березня 2021 року, відображаються:

  • у таблицях 1.1 і 1.2 – податкові зобов’язання, нараховані на продаж товарів/послуг, що зазначені у податкових накладних та розрахунках коригування зі знаком «+», не зареєстрованих в ЄРПН. Тобто якщо податкова накладна (або розрахунок коригування на збільшення) зареєстрована на момент подання декларації, як у випадку, що розглядається, то дані щодо такої податкової накладної у додатку Д1 не відображаються;
  • у таблицях 2.1 і 2.2 – податковий кредит з урахуванням коригувань.

Код рядка

Код додатка

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

колонка А

колонка Б

1

 

Операції на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою та ставками 7 % і 14 %, крім ввезення товарів на митну територію України:

х

х

1.1

Д1

операції, що оподатковуються за основною ставкою

 202 000

40 400

1.2

Д1

операції, що оподатковуються за ставкою 7 %

 

 

1.3

Д1

операції, що оподатковуються за ставкою 14 %

 

 

<…>

 

У рядках 2.1, 2.2 та 3 декларації вказуються операції з вивезення товарів за межі митної території України та інші операції, які оподатковуються за нульовою ставкою. У звітному місяці такі операції не здійснювалися, тому ці рядки не заповнюються.

 

Код рядка

 

Код додатка

 

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

колонка А

колонка Б

<..>

2

 

Операції з вивезення товарів за межі митної території України

x

x

2.1

 

операції, що оподатковуються за нульовою ставкою

 

0

2.2

 

операції, що звільнені від оподаткування

 

x

3

 

Інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою

 

0

<…>

 

У рядку 4.1 вказують умовні податкові зобов’язання, які нараховують за товарами (послугами, необоротними активами), придбаними чи виготовленими з ПДВ, якщо вони призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, вказаних у п. 198.5 ПКУ. Йдеться, зокрема, про операції, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, звільнені від ПДВ, або операції, що не є господарською діяльністю платника податку. У даному випадку такою операцією було надання благодійної допомоги дитячому садочку на суму 2 400 грн, у т.ч. ПДВ – 400 грн. Але зважаючи на те, що при наданні благодійної допомоги вже нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (безоплатне постачання цукерок), вдруге податкові зобов’язання нараховувати не потрібно.

У «ЗІР», підкатегорія 101.06, зазначено, що «при нарахуванні платником податку податкових зобов’язань з ПДВ <…> у разі визнання безоплатно переданих/наданих товарів/послуг окремою операцією з постачання товарів <…> додаткового нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України не здійснюється».

Також у рядку 4.1 вказують податкові зобов’язання, які нараховують відповідно до п.199.1 ПКУ, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні. У даному випадку таких операцій платник не здійснював.

Рядок 4.1.1 призначений для коригування податкових зобов'язань, нарахованих відповідно до п.198.5 та 199.1 ПКУ у попередніх звітних періодах. Розшифрування цього рядка наводиться у додатках Д1 та Д6 до декларації.

Оскільки таких коригувань платник не здійснював у квітні, рядок 4.1.1. не заповнюємо.

 

Код рядка

 

Код додатка

 

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

колонка А

колонка Б

<…>

4

 

Нараховано податкових зобов'язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) за операціями, що оподатковуються за:

х

х

4.1

Д1, Д6

основною ставкою

 

 

4.1.1

Д1, Д6

коригування податкових зобов'язань

 

 

<…>

 

У рядку 5 відображають постачання товарів/послуг, які відповідно до  ст. 196 ПКУ входять до переліку операцій, що не є об’єктом оподаткування, або звільнені від оподаткування (згідно зі ст. 197 та підрозділом 2 розділу XX ПКУ або міжнародними договорами (угодами)). Рядок 6 призначений для відображення  обсягів послуг, отриманих від нерезидента, які є об’єктом обкладення ПДВ і місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до ст. 186 ПКУ.

У даному випадку ці рядки не заповнюються, оскільки такі операції відсутні.

Код рядка

Код додатка

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

колонка А

колонка Б

<…>

5

Д5

Операції, що не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, .., операції, які звільнені від оподаткування ..

 

х

5.1

Д5

у тому числі операції, що звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)):

 

x

<…>

 

У рядку 7 відображають суми коригування податкових зобов’язань відповідно до ст. 192 ПКУ для:

  • зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін;
  • перерахунку податкових зобов’язань у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг.

Оскільки за умовами прикладу у квітні було повернуто товар покупцем на суму 6 000 грн, податкові зобов’язання березня коригуються на суму ПДВ – 1 000 грн. Показники вказуємо зі знаком «-».

Зверніть увагу! У рядку 7 вказуються лише суми ПДВ, відображені у зареєстрованих покупцем розрахунках коригування зі знаком «-».

Код рядка

Код додатка

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

колонка А

колонка Б

<…>

7

Д1

Коригування податкових зобов'язань                                                                                                                                                

- 5000

-1000 

<…>

 

У рядку 8 вказують суми збільшення податкових зобов’язань у зв’язку з нецільовим використанням товарів, увезених на митну територію України зі застосуванням звільнення від сплати ПДВ у пільговому режимі. У даному випадку рядок 8 не заповнюється, оскільки підстав для збільшення податкових зобов’язань немає.

Код рядка

Код додатка

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

колонка А

колонка Б

<…>

8

 

 

Коригування податкових зобов'язань у зв'язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення  від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (+)

 

 

<…>

 

У рядку 9 вказуємо загальну суму податкових зобов’язань з ПДВ за квітень. Значення цього рядка розраховують за формулою, наведеною в назві рядка. У даному випадку маємо 39 400 грн.

Код рядка

Код додатка

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

колонка А

колонка Б

<…>

9

 

Усього податкових зобов'язань
(сума значень рядків (1.1 + 1.2 + 1.3 + 4.1 + 4.1.1 (-/+) + 4.2 + 4.2.1 (-/+) + 4.3 + 4.3.1 (-/+) + 6.1 (-/+) + 6.2 (-/+) + 7 (-/+) + 8) колонки Б)

x

 39 400

 

Податковий кредит відображаємо у розділі ІІ декларації.

У рядках 10.1–10.4  відображають обсяги придбання (виготовлення, створення) товарів/послуг, необоротних активів на митній території України. Податковий кредит визнають:

  • за всіма придбаними товарами/послугами, незалежно від напряму використання (п. 198.3 ПКУ);
  • на підставі зареєстрованої податкової накладної, митної декларації, інших документів відповідно до  п. 201.11 ПКУ.

У рядку 10.1 вказуємо у колонці А –177 000 грн, а у колонці Б – 35 400 грн.

Код рядка

Код додатка

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

колонка А

колонка Б

<…>

10

 

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України

х

х

10.1

Д1

з основною ставкою

 177 000

35 400

10.2

Д1

зі ставкою 7 %

 

 

10.3

Д1

зі ставкою 14 %

 

 

10.4

 

з нульовою ставкою та/або без податку на додану вартість

 

х

<…>

 

Окремо у розділі ІІ декларації вказуються дані щодо податкового кредиту стосовно ввезених товарів та необоротних активів та послуг, отриманих від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України. За відсутності таких операцій рядки 11, 12, 13 не заповнюємо.

У рядку 14 вказується коригування податкового кредиту з ПДВ відповідно до ст. 192 ПКУ. У квітні коригувань податкового кредиту не було, тому рядок 14 не заповнюємо.

Підстав для заповнення рядків 15 та 16 у звітному періоді також не було.

Код рядка

Код додатка

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

колонка А

колонка Б

<…>

11

 

Ввезені на митну територію України товари, необоротні активи

х

х

11.1

 

з основною ставкою

 

 

<…>

12

 

Погашені податкові векселі (підрозділ 3 розділу XX Кодексу)

 

 

13

 

Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України

х

х

13.1

Д1

з основною ставкою

 

 

<…>

14

Д1

Коригування податкового кредиту

 

 

15

Д6

Коригування податкового кредиту у зв'язку з перерахунком частки використання необоротних активів, придбаних до 01 липня 2015 року, в оподатковуваних операціях

 

 

16

 

Від'ємне значення, що включається  до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду:                                           

х

 

<…>

 

У рядку 17  у колонці Б  вказується загальна сума податкового кредиту у звітному місяці. Розрахунок здійснюється за формулою, наведеною у назві рядка.

Код рядка

Код додатка

II. ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ

Обсяги придбання (без податку на додану вартість)

Дозволений податковий кредит

колонка А

колонка Б

17

 

Усього податкового кредиту (сума значень рядків (10.1 + 10.2 + 10.3 + 11.1 + 11.2 + 11.3 + 12 + 13.1 (-/+) + 13.2 (-/+)+ 14 (-/+) + 15 (-/+) + 16 (-/+) колонки Б))

х

35 400

 

У розділі ІІІ вказуються розрахунки з ПДВ за звітний період.

Рядок 18 заповнюється, якщо сума податкового зобов’язання звітного періоду перевищує суму податкового кредиту Тобто у  рядку 18 вказуємо позитивну різницю між рядком 9 (39 400 грн) та рядком 17 (35 400 грн). Показник рядка 18 –  4000 грн. Ця сума підлягає списанню до бюджету з електронного рахунку.

Рядок 19 заповнюється, якщо сума податкового кредиту (р. 17) перевищує суму податкових зобов'язань (р. 9). Зрозуміло, що у даному випадку цей рядок не заповнюється.

Також не заповнюються рядки з 20 по 21.

Код рядка

Код додатка

III. РОЗРАХУНКИ  ЗА ЗВІТНИЙ ПЕРІОД

Сума податку на додану вартість

18

 

Позитивне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 9 - рядок 17 декларації) (позитивне значення), яке сплачується до державного бюджету

 4 000

<…>

19

 

Від'ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду  (рядок 17 - рядок 9 декларації) (позитивне значення)       

 

<…>

20

 

Cума від'ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 розділу V  Кодексу на момент подання податкової декларації (рядок 19 - рядок 19.1), яка:

 

<…>

21

Д2

Cума від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду   (рядок 19.1 + рядок 20.3 декларації) (переноситься до рядка 16.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду)

 

           

Слід також у заключній частині декларації з ПДВ зробити позначку про подання до декларації додатку Д1 (з розшифровкою податкового кредиту).

Відмітка про подання до декларації:

˅

відомостей про суми податку на додану вартість, зазначених у податкових накладних / розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування (Д1) (додаток 1)

 

довідки про суму від'ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2) (додаток 2)

 

розрахунку суми бюджетного відшкодування (Д3) (додаток 3)

<…>

 

І наостанок нагадаємо про строки подання готової декларації. Податкова декларація з ПДВ  подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Проте, якщо останній день подання припадає на вихідний, святковий або неробочий день, то він переноситься на наступний робочий день.  Саме тому, наприклад, за травень 2021 року декларацію слід подати не пізніше 22 червня 2021 року.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»