• Посилання скопійовано

Експортуєте звільнені від оподаткування ПДВ товари: як нараховувати ПЗ?

Якщо операції з постачання товарів звільнено від оподаткування на митній території України, до операцій з експорту таких товарів застосовується нульова ставка

Експортуєте  звільнені від оподаткування ПДВ товари: як нараховувати ПЗ?

ДПС у м. Києві звертає увагу, що у разі якщо операції з постачання товарів звільнено від оподаткування на митній території України, до операцій з експорту таких товарів застосовується нульова ставка.

Відповідно до пп. «а» пп. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою.

Водночас, п. 195.2 ст. 195 ПКУ передбачено, що у разі якщо операції з постачання товарів звільнено від оподаткування на митній території України відповідно до положень розділу V ПКУ, до операцій з експорту таких товарів застосовується нульова ставка.

Звільнені від оподаткування ПДВ операції визначені, зокрема, ст. 197 ПКУ.

Разом з тим, до деяких операцій з експорту товарів не застосовується нульова ставка, зокрема:

  • до операцій з вивезення товарів у митному режимі реекспорту, які  звільняються від оподаткування, крім операцій з вивезення відповідно до п. 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та п. 5 частини першої ст. 86 Митного кодексу України, що оподатковуються податком за нульовою  ставкою (п. 206.5 ст. 206 ПКУ);
  • до операцій з вивезення культурних цінностей у митному режимі експорту (п. 210.7 ст. 210 ПКУ).
  • до операцій з вивезення в митному режимі експорту товарів, зазначених у п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, які тимчасово до 01 січня 2022 року звільняються від оподаткування ПДВ. До таких товарів належать відходи та брухт чорних і кольорових металів, а також папір та картон для утилізації (макулатура та відходи) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»