• Посилання скопійовано

Які зарядні пристрої оподатковуються ПДВ, а які ні: офіційне розʼяснення ДМС

Держмитслужба у своєму розʼясненні зазначила перелік зарядних станцій, які не звільнено від мита та ПДВ

Які зарядні пристрої оподатковуються ПДВ, а які ні: офіційне розʼяснення ДМС
Нагадаємо, що Уряд звільнив від сплати ПДВ і ввізного мита товари для енергетики та забезпечення тепла. А згодом прийняв ще одну важливу Постанову. Нею передбачається не застосовувати до таких товарів вимоги про наявність декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам.
Детально про податкові наслідки у разі купівлі генераторів ми розповідали тут.
Потім перелік товарів звільнених від ПДВ та мита було доповнено основними комплектуючими для виробництва електрогенераторів, обладнанням для фільтрування води, системами для супутникового доступу до інтернету та інверторами. Про це ми писали тут.
Але щодо деяких категорій товарів виникли спірні питання. І ось митники надали методологічну допомогу з метою правильного оподаткування ПДВ та митом імпортованих товарів через блекаут.
 
Пауербанки
У Перелік №1260 включені, зокрема, акумулятори електричні літій-іонні, які класифікуються у товарній підкатегорії 8507 60 00 00 згідно з УКТЗЕД. Згідно з технічними характеристиками та призначенням, визначеним виробниками, та відповідно до УКТЗЕД за кодом 8507 60 00 00 класифікуються не тільки звичайні "пальчикові" літій-іонні акумулятори, а також і виготовлені з них батареї, які в торгівлі мають назву "пауербанки".
Отже, ці товари не оподатковуються ПДВ. 

Зарядні станції
На сьогодні набули популярності також портативні зарядні станції. Завдяки ним можна швидко заряджати одразу кілька пристроїв. Якщо пауербанк розрахований на зарядку телефонів, то до портативної зарядної станції можна під'єднати телефони, планшети, ноутбуки, колонки, смарт-годинники, прилади для освітлення тощо. На цьому закцентували увагу митники у розʼясненні.
Зарядні станції виготовляються виробником у вигляді одного корпусу, до складу якого, крім головного блока - акумуляторної батареї, можуть входити електронні блоки, наприклад інвертор, випрямляч тощо. Зовні корпус станції обладнаний роз'ємами для різних типів для підключення електрообладнання. Зарядні станції є пристроєм, головною функцією якого є завчасне накопичення електроенергії в досить ємкому акумуляторі. 
З огляду на це та відповідно до положень УКТЗЕД зарядні станції класифікуються як літій-іонні акумулятори за кодом 8507 60 00 00 з відповідним пільговим оподаткуванням ввізним митом та ПДВ.
Але є винятки з пільги! Так, митники зауважили, що коли зарядна станція виготовлена виробником не зі застосуванням літій-іонних акумуляторів (наприклад, з нікелево-кадмієвих, залізо-нікелевих, свинцевих та інших акумуляторів), у такому випадку імпорт зарядних станцій на митну територію України здійснюється на загальних підставах.
 
UPS або "системи безперебійного електроживлення" 
У чинній редакції УКТЗЕД не передбачено окремого коду для класифікації такого товару. У разі виникнення необхідності декларування "системи безперебійного електроживлення" її класифікацію необхідно здійснювати з урахуванням технічних характеристик та призначення, які визначені виробником, відповідно до приміток 3, 4 та додаткової примітки 2 до Розділу XVI УКТЗЕД та положень першого та третього Основних правил інтерпретації класифікації товарів. 
Отже, оподатковуватиметься такий товар ПДВ чи ні, прямо залежатиме від матеріалів, з яких його створено. 
До того ж відповідно до УКТЗЕД стабілізовані джерела живлення (випрямлячі, об'єднані з регулятором, інвертором тощо), наприклад, блоки безперебійного електроживлення,  класифікуються у товарній позиції 8504.
Зокрема, за кодом 8504 40 30 класифікуються статичні перетворювачі, які мають назву "Джерело безперебійного живлення" (англ. Uninterruptible Power Supply, UPS), яке використовується, наприклад, разом з обчислювальними машинами та автоматично забезпечує резервною електроенергією (з сигналізацією про стан мережі) у разі вимкнення живлення, що запобігає втраті даних. 
Всі ці перелічені  стабілізовані джерела живлення  з кодом 8504 у затверджений перелік пільгованих товарів не включені. Тож такі види товарів не підлягають пільгам з ПДВ та мита.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    Сьогодні 07:051 7551
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202447
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024195
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202457
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024177