• Посилання скопійовано

Платник податку на прибуток виконав безоплатно роботи для «єдинника»: які наслідки?

ДФС розповіла про наслідки в оподаткуванні податком на прибуток у разі безоплатного виконання робіт для платників єдиного податку

Платник податку на прибуток виконав безоплатно роботи для «єдинника»: які наслідки?

ДФС у Запорізькій області зазначає, що платник податку на прибуток, який враховує різниці, фінрезультат податкового (звітного) періоду збільшує на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізосіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підр. 4 розд. XX ПКУ.

Зазначене збільшення не стосується безповоротної фіндопомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ.

Згідно з пп. 140.5.9 ПКУ фінрезультат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів (вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг), безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування (крім неприбуткової організації, яка є об'єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону), у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Отже, якщо отримувач безповоротної фінансової допомоги є платником податку на прибуток на загальних підставах, фізособою, то підприємство - надавач безповоротної фіндопомоги коригування на різниці не здійснює.

Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінрезультату до оподаткування.

Якщо отримувачем безповоротної фінансової допомоги, є юрособа – платник єдиного податку, то підприємству – надавачу безповоротної фінансової допомоги необхідно збільшувати фінрезультат до оподаткування на суму такої допомоги.

Зазначена норма передбачена пп. 140.5.10 ПКУ.

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»