• Посилання скопійовано

Релігійна організація продає нерухомість: що з неприбутковим статусом?

ДПСУ надала роз’яснення щодо оподаткування операцій з продажу релігійною організацією належних їй земельної ділянки та розташованого на ній житлового будинку податком на прибуток

Релігійна організація продає нерухомість: що з неприбутковим статусом?

Коментар до ІПК ДПС від 27.11.2020 р. №4873/ІПК/99-00-05-05-02-06

Податківці в коментованій ІПК розглянули звернення щодо оподаткування операцій з продажу релігійною організацією належних їй на праві власності земельної ділянки та розташованого на ній житлового будинку податком на прибуток.

На початку нагадаємо, що відповідно до ст. 18 Закону №987 релігійні організації мають право володіти, користуватися і розпоряджатися майном, яке належить їм на праві власності.

Релігійні організації мають право власності на майно, придбане або створене ними за рахунок власних коштів, пожертвуване громадянами, організаціями або передане державою, а також придбане на інших підставах, передбачених законом. До такого майна належать: будівлі, предмети культу, об'єкти виробничого, соціального і добродійного призначення, транспорт, кошти та інше майно, необхідне для забезпечення їх діяльності.

Тобто ситуація, коли певній релігійній організації належить певна нерухомість, цілком реальна і відповідає чинному українському законодавству. А там, де є право власності, там є і право позбутися майна, зокрема, продати його іншій особі – і тут теж не буде порушення закону. 

Оскільки йдеться про організацію та дохід від продажу майна, то зрозуміло, що з такого доходу ця юрособа (якщо вона перебуває на загальній системі оподаткування) сплатить податок на прибуток. 

Проте, по-перше, податок на прибуток сплачується не з доходу, а з прибутку. Тобто об’єктом оподаткування є не виручка, а фінансовий результат до оподаткування (доходи за мінусом витрат, і не за однією операцією, а за сукупністю операцій за певний звітний період). 

По-друге, більшість релігійних організацій мають неприбутковий статус. Неприбуткові організації – це такий собі підвид платників податку на прибуток, які насправді цей податок не сплачують (до порушення певних вимог і позбавлення неприбуткового статусу). 

Для цілей оподаткування податком на прибуток неприбуткова організація повинна відповідати вимогам, зазначеним в пп. 133.4.1 ПКУ.

Зокрема, відповідно до пп. 133.4.2 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

При цьому доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

Враховуючи вищезазначене, ДПС зробила висновок, що у випадку отримання релігійною організацією, що  має неприбутковий статус, доходів у межах своєї статутної діяльності від продажу власного нерухомого майна та використання їх на фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, без розподілу таких доходів серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб, така організація не позбавляється статусу неприбуткової та не сплачує податок на прибуток за цією операцією. 

У разі недотримання релігійною організацією вимог, визначених абз. 2 пп. 133.4.1 та пп. 133.4.2 ПКУ, така організація втрачає неприбутковий статус (підлягає виключенню з Реєстру неприбуткових організацій) з визначенням податкового зобов’язання з податку на прибуток відповідно до пп. 133.4.3 та пп. 133.4.4 ПКУ.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»