• Посилання скопійовано

Особливості звітування з прибутку у разі переходу на спецгрупу ЄП

Усі платники податку на прибуток у разі обрання спецгрупи ЄП мають відзвітувати з податку на прибуток. Так, у разі переходу з 1 травня слід подати декларацію з податку на прибуток за звітний період півріччя

Особливості звітування з прибутку у разі переходу на спецгрупу ЄП

У разі бажання перейти на спецгрупу ЄП у платника податку на прибуток виникає питання щодо звітування з податку на прибуток. Про окремі наслідки щодо податку на прибуток у разі відмови від спегрупи ми писали тут. А от на правилах звітування перед початком застосування спецгрупи ми тоді не зупинялися.

Наразі з'явилося два окремих роз'яснення ДПС щодо цього. 

Так, дніпропетровські податківці наголосили, що за нормами п. 9.11 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ  платники податку на прибуток (у тому числі платники податку, у яких річний дохід менший ніж 40 млн грн) у разі переходу на спецгрупу ЄП протягом 2022 року під час війни  подають декларацію з податку на прибуток за той період (періоди) протягом календарного року, в якому (яких) платник був платником податку на прибуток.

А черкаські податківці навели вже практичний приклад. Зокрема, у разі обрання спецгрупи ЄП з 1 травня на платника податків покладається обов'язок відзвітувати  з податку на прибуток  за звітний період півріччя. В цій декларації будуть враховані наростаючим підсумком результати діяльності, починаючи з 1 січня звітного року по дату переходу на єдиний податок у травні, та подати у складі такої декларації фінансову звітність, складену за результатами діяльності за цей період.

Звісно, поки ніхто не відмінив можливість несвоєчасного звітування без штрафів під час війни. Але якщо є така можливість, краще подати одразу в межах періоду для звітування, оскільки ці правила хочуть змінити.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»