• Посилання скопійовано

Податкова декларація з рентної плати подається за новою формою

Нова форма декларації та додатки до неї суттєво відрізняються як за формою, так і по алгоритму заповнення від форм звітності, за якими платники декларували податкові зобов’язання з рентної плати за І-ІІІ квартали 2015 року

Податкова декларація з рентної плати подається за новою формою

З 01 січня 2016 року для складання податкової звітності рентної плати використовується нова форма податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719. Про це нагадує ГУ ДФС в Івано-Франківській області.

За цією формою вперше декларація з рентної плати буде подаватись за ІV квартал 2015 року та наступні податкові періоди.

Вказана форма декларації та додатки до неї суттєво відрізняються як за формою, так і по алгоритму заповнення від форм податкової звітності, за якими платники декларували податкові зобов’язання з рентної плати за І-ІІІ квартали 2015 року.

Невід’ємною частиною декларації з рентної плати є додатки. Так, у випадку, коли платник за звітний квартал одночасно є платником декількох видів рентних платежів, податкова декларація подається одна, але з відповідними додатками до неї.

Особливістю є те, що вказана форма декларації містить окремий додаток для проведення розрахунку з плати за користування надрами для видобування корисних копалин та для вуглеводнів, причому, як і в попередніх формах, для кожного виду корисної копалини – розрахунок подається зокрема.Крім того, окремо подається розрахунок у випадку, коли здійснюється видобуток корисних копалин, що відрізняються категорією запасів, ставками тощо.

Повністю змінено довідники назв та категорій запасів корисних копалин – вони відображені у відповідних додатках до Податкової декларації та є обов’язковими для відображення. Дані про коефіцієнт рентабельності, який застосовується при розрахунку розрахункової вартості, відображається безпосередньо у відповідному додатку (розрахунку), а не в декларації, як це було раніше. Аналогічно це стосується реквізитів дозвільних документів.

Для рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів затверджено окремі розрахунки, які містяться в додатках №№8-9. У випадку, коли лісогосподарське підприємство є платником рентної плати в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування та по інших видах рубок, складаються окремі розрахунки для вказаних видів рубок, причому для інших рубок – з відображенням різних кодів за КОАТУУ (за місцезнаходженням лісової ділянки – р.4) – кількість додатків відповідає кількості кодів КОАТУУ). Проте, всі ці додатки додаються до однієї Податкової декларації за звітний період.

Специфікою складання Розрахунку з рентної плати за спеціальне використання води (додаток 5) є те, що у випадку, коли платник оподатковує декілька видів водних об’єктів, то складаються окремі розрахунки для кожного виду об’єкту оподаткування, код якого відображається в р.6 Додатку 5. Коди водних об’єктів визначені в додатку 16 та вказуються в значеннях, де остання цифра кодифікатора не повинна дорівнювати «0». Наприклад, водний об’єкт відноситься до водного об’єкту загальнодержавного значення, то відображається код «1.1.1», або водний об’єкт використовується житлово-комунальним підприємством, є об’єктом загальнодержавного значення – слід відображати код «4.1.1».

Аналогічно вказана форма Податкової декларації містить перелік кодів видів радіозв’язку (додаток №15), який зазначається в к.2 Додатку 4 «Розрахунок з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

В усіх розрахунках Податкової декларації деталізовано порядок нарахування пені, яку платник самостійно повинен нарахувати при поданні уточнюючих декларацій та збільшення грошових зобов’язань.

В додатках №2 та №4 відображено дані про розмір авансових щомісячних внесків по рентній платі за користування надрами для видобування вуглеводнів та за користування радіочастотним ресурсом України, а також відповідні поля для їх уточнення в подальшому.

Необхідно звернути увагу, що дані про місце знаходження об’єктів оподаткування з рентної плати відображаються у відповідному Розрахунку з платежу (наприклад, з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин – в рядку 5.1 Розрахунку (код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням ділянки надр за КОАТУУ)), а код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, який міститься у кожному розрахунку – повинен співпадати з кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, що вказаний у відповідному полі рядка 2 Податкової декларації та повинен відповідати коду КОАТУУ, де знаходиться ДПІ, до якої подається податкова декларація.

Джерело: ДФС в Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»