• Посилання скопійовано

Відсутня діяльність – декларацію з податку на прибуток можна не подавати

Якщо підприємство протягом звітного періоду не здійснювало діяльності, відповідно воно не визнає фінансового результату. А отже, декларацію з податку на прибуток за такий період можна не подавати

Відсутня діяльність – декларацію з податку на прибуток можна не подавати

Відповідно до чинної норми п. 49.2 ПКУ платник податку на прибуток зобов'язаний подавати декларації з податку на прибуток за кожен установлений ПКУ звітний період, у якому виникають об'єкти оподаткування, або в разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ.

Тож, якщо платник податку на прибуток не провадив господарську діяльність протягом звітного (податкового) періоду та при цьому відсутні інші показники, котрі підлягають декларуванню, то декларація з податку на прибуток за такий звітний (податковий) період на підставі п. 49.2 ПКУ може не подаватися

Слід зазначити, що на сьогодні є роз’яснення податківців з приводу дій платників податків у разі помилкового подання звітності, яку взагалі не потрібно подавати, або подано не до того контролюючого органу.

Так, вони наголошують, що згідно з п. 49.8 ПКУ прийняття податкової декларації є обов'язком контролюючого органу. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа податкового органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов'язкових реквізитів, передбачених п. 48.3 та 48.4 ПКУ. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.

На жаль, норми ПКУ не передбачають дії суб'єкта господарювання у випадку, якщо ним помилково подано податкову звітність до податкового органу. На думку податківців, платник податків може звернутись письмово до податкового органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої податкової звітності та проханням не визнавати дану звітність як податкову.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»