• Посилання скопійовано

Заповнення декларації юрособи-платника єдиного податку III групи: відеоконсультація від ДФС

ДФС у Тернопільській області розповіла про особливості подання та заповнення декларації юрособою-платником єдиного податку III групи

Заповнення декларації юрособи-платника єдиного податку III групи: відеоконсультація від ДФС

Податківці нагадують, що на сьогодні чинна податкова декларація, затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578.

Платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи) звітують поквартально, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) кварталу. Подати звітність потрібно до органу ДФС за місцем податкової адреси.

А зробити це можна наступним чином:

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації);
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб.

Варто пам’ятати, що грошові показники у декларації відображаються у гривнях з копійками. Про це можна прочитати у примітці 3 до декларації, де додатково зазначено, що одиниця виміру наводиться з двома десятковими знаками після коми.

У декларації мають бути заповнені всі обов’язкові реквізити, передбачені її формою. При виявленні порушень у заповненні обов’язкових реквізитів у прийнятті податкової декларації може бути відмовлено.

Декларацію слід заповнювати наростаючим підсумком з початку звітного (податкового) року. На сьогодні заповнюємо показники за 1 квартал, тому дані будуть стартовими для відображення.

Отож, цього року заповнити і подати декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) необхідно до 10 травня включно.

Проґавивши термін подання, можна отримати штраф у розмірі:

- 170 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання;

- 1020 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання, здійснене платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення.

Звертаємо увагу, що в чинній формі декларації зазначено ставки податку, що застосовувалися у 2015 році. Проте з 1 січня 2016 року були змінені. До оновлення форми декларації, подають стару декларацію, але заповнюють її за новими правилами.

Читайте також "OPZ: Заповнюємо декларацію єдинників III групи за І квартал 2016 року правильно ".

У податковій декларації платника єдиного податку третьої групи юридичної особи в полі „порядковий номер за рік” зазначається порядковий номер декларації за поточний рік. Нумерація здійснюється послідовно, наростаючим числом протягом року. Причому ведеться загальна нумерація для всіх декларацій незалежно від їх типу „звітна”, „звітна нова” або „уточнююча”.

Розділ I містить загальну інформацію про юрособу-єдинника. Інформація, наведена в службових полях 1 – 5, належить до обов’язкових реквізитів. За її відсутності документ втрачає статус податкової декларації.

У полі 1 проставляється відповідна відмітка залежно від типу декларації („Звітна” – при поданні звітної декларації вперше; „Звітна нова” – при повторному поданні до закінчення граничного строку її подання за звітний період; „Уточнююча” – при поданні уточнюючої декларації для виправлення помилок (граничний строк для подання декларації минув)).

У полі 2 проставляється позначка „X” в одному з полів, обравши звітний період, за який складається декларація.

Якщо подається уточнююча декларація (зроблена позначка в полі „Уточнююча”), поле 2 не заповнюють.

Поле 3 – заповнюється тільки в тому випадку, якщо є потреба виправити помилки в деклараціях, поданих раніше.

У полі 4 зазначається інформація про юрособу-єдиноподатника

У полі 5 зазначаємо найменування органу ДФС.

У розділі II юридичні особи платники єдиного податку третьої групи узагальнюють інформацію про суму доходу, одержаного за 1 квартал 2016 року. Цей показник буде в подальшому заповнюватись наростаючим підсумком з початку року.

У графі 3 свої доходи відображають платники ПДВ, а у графі 4 – неплатники.

У рядку 1 дохід, отриманий за рік від усіх видів і форм діяльності не повинен перевищувати 5 млн грн.

Якщо здійснюються розрахунки в не грошовій формі, наприклад, бартер, взаємозалік, то таку суму прописують у рядку 3, а дохід, який отримано від діяльності, що не дає права на застосування спрощеної системи, у рядок 4.

У рядку 5 - зведена сума вказаних рядків.

Розділ III призначено для розрахунку суми податкових зобов’язань з єдиного податку, що підлягає сплаті.

Розділ VI призначено для виправлення помилок, якщо такі є.

Нагадаємо, якщо помилку виявлено після подання декларації за звітний період, але до закінчення граничного строку її подання, подаємо декларацію з відміткою „звітна нова” у полі 1 розділу I декларації. Розділ IV у цьому випадку не заповнюється.

Доповнення до податкової декларації заповнюється і додається в довільній формі при наявності.

Підписує декларацію керівник або уповноважена особа та головний бухгалтер, або особа, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку. Підписи скріплюють відбитком печатки.

Виправляти помилки можна різними способами.

Покрокове заповнення податкової декларації платника єдиного податку третьої групи юридичної особи дивіться у відеоконсультації від ДФС.

Практичні рекомендації від ДФС щодо заповнення декларації фізособи-єдинника III групи дивіться тут >>>

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»