• Посилання скопійовано

Скасування алкогольно-тютюнової звітності: черговий законопроект

У Верховній Раді зареєстровано ще один законопроект, яким пропонується виключити суб’єктів роздрібної торгівлі з переліку тих, кому необхідно подавати щомісячний звіт про обсяги торгівлі

Скасування алкогольно-тютюнової звітності: черговий законопроект

12 липня у ВРУ зареєстровано законопроект №4958 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ліцензійних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності". Його авторами є колектив нардепів, зокрема, Н. Южаніна, В. Галасюк, М.Єфімов та ін.

Проектом закону пропонується скасувати:

- скасувати ліцензування експорту, імпорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів;

 - відмінити подання звіту, який запроваджено у 2016 році для суб’єктів господарювання, що провадять роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами і запровадження уточнюючого звіту для госпсуб’єктів, що провадять оптову торгівлю. 

Як відомо, після набрання чинності Наказу №49 суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами та здійснюють таку діяльність, окрім звітів про обсяги виробництва та/або обігу (в  тому  числі імпорту та експорту) такої продукції, отримали обов’язок надавати деталізовану інформацію щодо контрагентів, у яких здійснювалося придбання алкогольних напоїв, або яким здійснювалася реалізація алкогольних напоїв.

Автори законопроекту пояснюють, що зазначення такої інформації не є необхідною, оскільки вся інформація щодо обігу і так подається до ДФСУ відповідно до виданих нею ліцензій. Також не враховуючи обставини, що впливають на обсяг продукції та не залежать від суб’єкта господарювання, як, наприклад, повернення продукції після подання звіту, бой продукції або інше, до  суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів. Тому пропонується надати можливість подання уточнюючого звіту з урахуванням таких обставин.

До квітня 2016 року роздрібна мережа не мала обов’язку подавати таку звітність. Оскільки наказ набрав чинності 24 квітня 2016 року, тобто звітність треба було подати до 10 травня 2016 року, багато роздрібних підприємців не подали таку звітність за різними причинами: значний обсяг, замалий час для вивчення.

Проте, зважаючи на відсутність необхідності отримання значного обсягу інформації від підприємств роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами, а також зважаючи на значний розмір фінансових санкцій за неподання звітності (17 тис. гривень) пропонується виключити суб’єктів роздрібної торгівлі з переліку таких, яким необхідно подавати щомісячний звіт про обсяги  торгівлі.

При цьому, таку звітність, як і раніше, будуть подавати виробники та оптові торгівці спиртом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, а необхідність її подання  суб’єктами роздрібної торгівлі виключається.

****

Нагадаємо, що у червні у ВРУ зареєстровано та передано на розгляд профільного Комітету ще один законопроект  - №4841, яким також пропонується звільнити від подання алкогольно-тютюновою звітності всіх роздрібних реалізаторів алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Докладніше >>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»