• Посилання скопійовано

16 липня - День бухгалтера в Україні

Щорічно 16 липня фахівці однієї з найточніших (і найулюбленіших!) професій відзначають професійне свято - День бухгалтера

16 липня - День бухгалтера в Україні

Бухгалтерська справа досить рутинне заняття. Робота з фінансовими документами та ведення бухгалтерії віднімає колосальну кількість сил і часу. Іноді, особливо в кінці місяця, кварталу, року, у фінансових відділах часто виникає підвищена напруга. А зважаючи на постійні законодавчі зміни останнім часом, терпінню бухгалтерів можна взагалі позаздрити.

Проте в році існують особливі дні, в які всі ми маємо прекрасну можливість оцінити і висловити свою вдячність тим, хто займається цим нелегким трудом.

Офіційне професійне свято наших бухгалтерів - День бухгалтера - має щорічний характер і відзначається в Україні на підставі датованного 18 червня 2004 року Указу Президента України за №662/2004. До цього часу свято відзначалося федерацією аудиторів і бухгалтерів України неофіційно, що також змусило представників державної влади по-новому поглянути на фахівців-бухгалтерів. Крім того, це дозволило усвідомити, що бухгалтерській облік — це не лише податкова звітність, а й основа для прийняття управлінських рішень. Як зазначено в Указі Президента, свято встановлено в Україні «…ураховуючи значний внесок працівників бухгалтерських служб у розвиток фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій, зростання національної економіки…»

Дата свята - 16 липня - була обрана в зв'язку з прийняттям 16 липня 1999 року Закону № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Цей закон визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. 

Загалом професія бухгалтера шанована в багатьох країнах. Про престиж цієї професії свідчить також і наявність Міжнародного дня бухгалтера, який відзначається 10 листопада. Його історія зобов'язана працям великого діяча Луки Пачіолі, який в 15 столітті опублікував книгу «Все про арифметику, геометрії і пропорції». У ній він вперше описав принципи використання журналу-ордеру і регістру бухгалтерського обліку. Його відоме твердження цитується і сьогодні: "бухгалтер може спокійно спати тільки коли зведений дебет з кредитом". Також в книзі були висвітлені безліч бухгалтерських термінів, які згодом були використані в процесі подальших розробок у цій галузі. Саме тому Пачіолі заслужено називають родоначальником бухгалтерії, незважаючи на те, що він не був її розробником. 



Зі святом вас, друзі та колеги!

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: DilovaMova

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»