• Посилання скопійовано

Рада прийняла закони про стимулювання розвитку ринку б/в товарів (у тому числі автомобілів)

12 квітня Верховна рада прийняла два законопроекти щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів (у тому числі транспортних засобів)

Рада прийняла закони про стимулювання розвитку ринку б/в товарів (у тому числі автомобілів)

12 квітня Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект №3046-д "Про внесення змін до статті 189 Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів". Його підтримали 235 парламентарів, а потім 234 проголосували за прийняття законопроекту в цілому.

"Метою запропонованого проекту Закону України є сприяння розвитку ринку вживаних товарів в Україні, зокрема автомобільного, виведення його з тіні, забезпечення прозорих, конкурентних, а головне прибуткових умов ведення бізнесу офіційними підприємствами автомобільної галузі та забезпечення стабільних додаткових надходжень до Державного бюджету", - зазначають автори документу.

Так, передбачається приведення законодавства у сфері оподаткування операцій з вживаними товарами до норм країн Європейського Союзу.

Зокрема, документом передбачається:

  • виключення поняття однорідності для цілей статті 189 ПКУ;
  • запровадження справедливого застосування ПДВ до операцій на ринку вживаних товарів (зокрема вживаних транспортних засобів), що полягає в оподаткуванні маржинального доходу, тобто різниці між ціною продажу та документально підтвердженою ціною придбання вживаного товару.
  • роширення кола суб’єктів, що можуть залучатися до операцій купівлі-продажу вживаних товарів із застосуванням спеціального правила визначення бази оподаткування відповідно до Податкового кодексу.

Окрім того, цього ж дня Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект №3251 "Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів". За документ проголосували 226 парламентарів..

"Реалізація запропонованого законопроекту не потребує додаткових витрат із Державного бюджету України, а навпаки сприяє його наповненню. Враховуючи всі фактори, реальні надходження до державного бюджету у 2016 році при реалізації даного законопроекту зростуть на 1,2 млрд гривень", - зазначається у пояснювальній записці.

Так, проектом закону пропонується тимчасово з 1 січня 2016 року до 31 грудня 2017 року знизити ставки акцизного збору на транспортні засоби, що були у використанні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 6 квітня доручив профільним міністерствам подати до Верховної Ради законопроект про скасування ввізного податку на імпортні автомобілі, які використовувалися раніше. 12 квітня такий проект було зареєстровано у ВРУ під №4382 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом автомобілів легкових, що використовувалися".

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»