• Посилання скопійовано

Перелік відкритих єдиних державних реєстрів, доступ до яких є вільним

Мінеконорозвитку оприлюднило інформацію про перелік відкритих єдиних державних реєстрів, доступ до яких є вільним

Перелік відкритих єдиних державних реєстрів, доступ до яких є вільним

Міністерство економічного розвитку і торгівлі уповноважене щорічно до 20 січня оприлюднювати інформацію про перелік відкритих єдиних державних реєстрів, доступ до яких є вільним.

З огляду на це, як зазначено у листі від 15.01.2016 р. №3302-06/906-06, Мінеконорозвитку звернулось до Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України та ДФСУ із запитами щодо функціонування таких реєстрів.

Так, Міністерство юстиції України листом від 23.11.2015 р. № 25677-0-26-15/8.4 повідомило: 

1) З метою вдосконалення процедури надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців  (далі - ЄДР) запроваджено такі електронні сервіси, як:

  • надання у режимі реального часу електронних виписок, витягів та довідок з ЄДР через офіційний сайт Міністерства юстиції;
  • надання протягом 24 годин електронних виписок, витягів та довідок через Реєстраційний портал з використанням електронного цифрового підпису державного реєстратора.

2) На офіційному сайті Міністерства юстиції функціонує кабінет електронних сервісів, на якому можна в режимі он-лайн можна отримати відомості, зокрема, з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство про суб'єктів підприємницької діяльності, відносно яких триває або завершена процедура банкрутства.

3) З 1 січня 2014 року на офіційному веб-сайті Мінюсту оприлюднюються відомості з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Зокрема, про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень щодо яких судами прийняті відповідні рішення, які набрали законної сили, а також відомості про накладення дисциплінарних стягнень за корупційні правопорушення, починаючи з 1 січня 2014 року.

Розміщення (оновлення) інформації на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції здійснюється протягом трьох робочих днів з дня внесення відповідної інформації до вищезазначеного Реєстру.

4) На офіційному веб-сайті Міністерства юстиції в розділі "Новини" банера "Антикорупційна політика" розміщено правові позиції щодо особливостей застосування антикорупційного законодавства в частині отримання відомостей про відсутність/наявність фізичної або юридичної особи в Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення, а також у разі надходження до Міністерства юстиції звернень із вказаних питань надаються відповідні роз'яснення.

 Міністерство внутрішніх справ України у листі від 09.09.2015 № 16/4-4701 поінформувало щодо можливості отримання довідок про відсутність не знятої чи не погашеної у встановленому порядку судимості за злочини, вчинені з корисливих мотивів для осіб, які приймають участь у процедурі державних закупівель.

Повідомляється, що до введення Державного реєстру осіб, які притягуються до кримінальної відповідальності, розшукуються, засуджені та відбувають покарання, створення якого передбачається впродовж 2016 - 2017 років, МВС не може відмовитися від практики оформлення довідок громадянам.

Державна фіскальна служба України листом від 19.11.2015 № 26615/5/99-99.23-01-16 повідомила, що на головній сторінці веб-порталу ДФС розміщено електронний податковий сервіс "Дізнайся більше про свого бізнес-партнера", за допомогою якого можна безоплатно перевірити статус перебування окремого платника податків на обліку в органах ДФС та фактичний стан розрахунків такого платника податків з бюджетом. Скористатися такою податковою послугою можуть будь-які запитувачі - як органи державної влади та місцевого самоврядування, так і фізичні та юридичні особи.

При цьому на сьогодні зазначений податковий сервіс не є державним реєстром, у якому б розміщувалися всі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами державної фіскальної служби, оскільки вказані довідки видаються платникам податків безпосередньо. Крім того, створення такого єдиного державного реєстру не передбачено чинним законодавством.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»