• Посилання скопійовано

Порядок обліку платників податків та зборів - в новій редакції

Затверджено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів

Порядок обліку платників податків та зборів - в новій редакції

Мінфін наказом від 31.08.2015 р. № 747 вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, а саме:

1) Кардинально змінено визначення "уповноважена особа" та "управитель майна"

Так, уповноваженою особою тепер вважатиметься особа (в розумінні пп. 14.1.139 ПКУ), яка веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юрособи (далі - договір про спільну діяльність).

Управитель майна - це особа (в розумінні підпункту 14.1.139 ПКУ, крім осіб, визначених у другому реченні абзацу другого підпункту 5 пункту 180.1 ПКУ), яка веде окремий податковий облік з ПДВ щодо господарських операцій, пов'язаних з використанням майна, що отримане в управління за договорами управління майном.

2) Уточнено, що  реєстраційний (обліковий) номер платника податків надається контролюючими органами іноземним дипломатичним представництвам та консульським установам, представництвам міжнародних організацій в Україні у разі взяття їх на облік згідно з пунктами 4.44.9 розділу IV цього Порядку або як платників ЄСВ.

3) На обліку в контролюючих органах перебуватимуть:

  • угоди про розподіл продукції, на які поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими угодами, визначені розділами V та XVIII ПКУ;
  • договори управління майном та договори про спільну діяльність на території України без створення юросіб, за якими здійснюються операції з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ (крім договорів, на які поширюються норми другого речення абзацу другого підпункту 5 пункту 180.1 ПКУ).

4) Підставами для взяття на облік договору (угоди) тепер є:

  • отримання від інвестора (оператора) документів, визначених пунктом 4.5 розділу IV цього Порядку (для угоди про розподіл продукції);
  • прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію платником ПДВ уповноваженої особи та отримання документів, визначених пунктом 4.6 розділу IV цього Порядку (для договору про спільну діяльність);
  • прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію платником ПДВ управителя майна та отримання документів, визначених пунктом 4.7 розділу IV цього Порядку (для договору управління майном).

5)  Взяття на облік платника податків за основним місцем обліку проводиться у день (раніше -  не пізніше наступного робочого дня) отримання відомостей з реєстраційної картки чи заяви від платника податків.

6) У разі отримання іноземною компанією або організацією чи дипломатичною місією майнових прав на нерухомість або землю в Україні, які підлягають оподаткуванню, такий нерезидент за місцезнаходженням відповідного об'єкта подає для взяття на облік, зокрема:

  • заяву за формою № 1-ОПП (у розділі 9 заяви замість даних про керівника зазначаються дані про представника);
  • нотаріальну засвідчену копію правовстановлювальних документів, якими підтверджується право власності на нерухомість або право власності чи користування земельною ділянкою, виданих та зареєстрованих на ім'я нерезидента уповноваженими органами України;
  • копії документів (з пред'явленням оригіналів), якими підтверджуються повноваження представника платника податку та відомості, зазначені у заяві.

7) Документи для взяття на облік договору про спільну діяльність уповноважена особа подає одночасно із реєстраційною заявою платника ПДВ до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку;

8) Документи, подані для взяття на облік договору про спільну діяльність або договору управління майном, також повертаються контролюючим органом уповноваженій особі або управителю майна, якщо до заяви за формою N 1-ОПП не додано реєстраційну заяву платника ПДВ або за результатами розгляду реєстраційної заяви платника ПДВ контролюючий орган відмовляє в реєстрації особи як платника ПДВ.

9) Координацію заходів щодо зняття з обліку юрособи у зв’язку з припиненням, яка протягом року змінила місцезнаходження, що пов'язано зі зміною адміністративного району, у тому числі формування та видачу довідок (повідомлень), передбачених цим розділом, проводить контролюючий орган, у якому платник податків перебуває на обліку за основним місцем обліку на момент отримання відомостей (документів).

10) Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія або територія проведення АТО, процедури та дії можуть проводитись за місцем перебування таких осіб у разі їх звернення до відповідних контролюючих органів з документальним підтвердженням особи та місця перебування.

11)  Договори про спільну діяльність, договори управління майном та угоди про розподіл продукції знімаються з обліку у контролюючих органах після їх припинення, розірвання, закінчення строку дії чи після досягнення мети, для якої вони були укладені, визнання їх недійсними у судовому порядку, а також у разі анулювання реєстрації платником ПДВ за умови відсутності грошових зобов'язань і податкового боргу або після їх погашення (для договорів про спільну діяльність та договорів управління майном).

12) Незначні зміни внесено зміни до додатків 15 "Заява про ліквідацію або реорганізацію платника податків (Форма № 8-ОПП)" та 19 "Повідомлення про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи (Форма № 27-ОПП).

Наказом  №747 також внесено зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Що саме змінилося? Читайте тут >>>

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане в "Офіційному віснику України" № 80 (16.10.2015).

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»