• Посилання скопійовано

Мінфін спростить (скасує) окремі документи для взяття на облік платників податків

ДФСУ оприлюднила проект змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість

Мінфін спростить (скасує) окремі документи для взяття на облік платників податків

На веб-порталі ДФС розміщено проект наказу Мінфіну «Про затвердження змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (завантажити).

Метою розробки Проекту є скасування або спрощення (удосконалення) окремих документів, що подаються платниками податків до контролюючих органів та видаються контролюючими органами платникам податків. Зокрема:

1) Проектом скасовуються:

- довідка про взяття на облік платника податків (ф. № 4-ОПП), що видавалась контролюючим органом. Для платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру, запроваджується нова довідка про взяття на облік (ф. № 34-ОПП);

- повідомлення про взяття на облік за неосновним місцем обліку (ф. № 16-ОПП), що видавалось контролюючим органом.

2) Для взяття платника податків на облік за неосновним місцем обліку затверджується нова спрощена форма заяви (ф. № 17-ОПП), в якій зазначаються тільки контролюючі органи, в яких платник бажає стати на облік за неосновним місцем обліку. Така заява може бути подана до контролюючого органу як за неосновним місцем обліку, так й за основним місцем обліку.

3) Передбачається взяття на облік за неосновним місцем обліку також на підставі повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (ф. № 20-ОПП), яке подається до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Встановлено: якщо платник податків визначив у повідомленні за ф. № 20-ОПП контролюючий орган, в якому він бажає стати на облік за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування (неосновне місце обліку), то він звільняється від обов’язку подання додаткових заяв до контролюючих органів за місцезнаходженням об’єктів оподаткування.

4) Вносяться зміни до заяви про взяття на облік (ф. № 1-ОПП), згідно з якими при призначенні/зміні бухгалтера необхідно заповнювати тільки розділ, що стосується даних про бухгалтера.

5) Спрощено форму реєстраційної заяви платника ПДВ (ф. № 1-ПДВ). Зокрема, виключено відомості щодо:

  • найменування контролюючого органу, де здійснюється реєстрація або перереєстрація платника;
  • місцезнаходження (місця проживання) платника при первинній реєстрації платником ПДВ;
  • контактних телефонів заявника та відповідальних осіб платника (для юридичних осіб);
  • кількості працюючих тощо.

Новою формою заяви передбачено, що у разі добровільної реєстрації платником ПДВ або у разі перереєстрації платником ПДВ особа подає лише один (перший) аркуш заяви. Два аркуші заяви подаються лише при обов’язковій реєстрації, а також при реєстрації платниками ПДВ інвесторів (операторів) за угодою про розподіл продукції, учасників договору про спільну діяльність, управителів майна.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються на адресу:

розробника поштову – 04655, Львівська площа, буд. 8, Державна фіскальна служба України, Департамент обслуговування платників та електронну – oblik@sfs.gov.ua,

поштову Державної регуляторної служби України –01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11. 

***

Нагадуємо, що ДФСУ також оприлюднила проект постанови КМУ, яким пропонується встановити тривалість операційного дня для реєстрації податкових накладних з 8 до 19 години. Докладніше>>

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»