• Посилання скопійовано

Заміна масла при проведенні техобслуговування авто не приводить до реєстрації платником акцизного податку

Цього разу податківці надали роз’яснення з приводу реєстрації платником акцизного податку у разі здійснення заміни масла в рамках проведення техобслуговування

Заміна масла при проведенні техобслуговування авто не приводить до реєстрації платником акцизного податку

У зв’язку з веденням з 01.01.2016 року нового виду акцизного податку з реалізації пального у багатьох суб’єктів господарювання виникає питання, чи підпадає їх господарська діяльність під реалізацію пального та чи доведеться реєструватися платником акцизного податку.

Перш за все потрібно знати, що під пальним з метою оподаткування акцизним податком розуміються товари, зазначені в пп. 215.3.4 ПКУ (пп. 14.1.141-1 ПКУ). Серед них не тільки бензин, дизельне паливо або скраплений газ, а і речовини, які використовуються як компоненти моторних палив та інші нафтопродукти. Вирішальним при цьому є не стільки назва конкретного товару, а його код УКТ ЗЕД – якщо він зазначений в пп. 215.3.4 ПКУ, то це товар підакцизний, а його продавець є продавцем пального. 

Нагадаємо, що згідно з пп. 14.1.212 ПКУ реалізація пального - будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування, за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника.

Водночас не вважається реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України іншій особі на підставі договорів зберігання (і це логічно, оскільки за таким договором передача права власності або права розпорядження не відбувається).

Про зазначені норми ПКУ податківці знають. Та ось в ситуації із заміною моторного масла, за яке сплачує споживач послуги (тобто, не тільки за саму заміну, а і за масло як за витратну частину такої послуги) податківці чомусь доходять до дивного, хоча і лояльного для постачальників такої послуги висновку. Вони реалізації моторного масла в такій ситуації не бачать. 

Ґрунтуючись на визначення щодо реалізації пального з метою оподаткування акцизним податком, яке встановлено пп. 14.1.212 ПКУ, податківці у листі від 30.05.2016 р. №11785/6/99-99-12-03-03-15 довели, що при заміні суб’єктом господарювання масла двигуна при здійсненні технічного обслуговування та ремонту автотранспорту масло використовується як витратний матеріал при наданні цих послуг. Отже, на думку ДФСУ, «безпосередньо реалізація підакцизних товарів» не відбувається, тому такий суб’єкт не є платником акцизного податку та, відповідно, не підлягає реєстрації як платник акцизного податку з реалізації пального.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»