• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів у 2016 році - за ставками 5% або 18%

ДФСУ нагадує, що доходи, отримані платником податків у вигляді дивідендів, оподатковуються на загальних підставах за ставкою 5% або 18%

Оподаткування дивідендів у 2016 році - за ставками 5% або 18%

ДФСУ у листі від 05.01.2016 р. №113/6/99-99-17-03-03-15 нагадують, що доходи у вигляді дивідендів оподатковуються відповідно до норм п. 170.5 Податкового кодексу

Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь дивідендів є емітент корпоративних прав або за його дорученням інша особа, яка здійснює таке нарахування.

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються дивіденди, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою  –  резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, який сплачує  податок  на  прибуток у спосіб, відмінний від загального (є суб'єктом спрощеної системи оподаткування), або звільнений від сплати такого податку з будь – яких підстав, є податковим агентом під час нарахування дивідендів.

Для оподаткування дивідендів у 2016 році передбачено такі ставки ПДФО:

  • 18 % - для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування ( у 2015 році було 20%);
  •  5% - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування);

Отже, доходи, отримані платником податків у вигляді дивідендів, крім випадків, зазначених у п.п. 165.1.18 ПКУ,  оподатковуються на загальних підставах за ставками 5% або 18%.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»