• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування пенсій в 2016 році

Податківці нагадують, що з 1 січня 2016 року податкові агенти при виплаті пенсій у розмірі, що перевищує 4134 грн, зобов’язані утримати ПДФО із загальної суми перевищення за ставкою 15%

Особливості оподаткування пенсій в 2016 році

ДФС у Тернопільській області нагадує, що гідно з пп. 164.2.19 Податкового кодексу  до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема:

 - суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення,

 - суми пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана ВРУ, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Ставка податку становить 15% бази оподаткування щодо перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у п.п. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом.

З 1 січня 2016 року  розмір мінімальної заробітної плати для працездатних осіб становить 1378 грн на місяць.

Відтак, починаючи з 1 січня 2016 року, податкові агенти при виплаті пенсій у розмірі, що перевищує 4134 грн (розмір мінімальної заробітної плати 1378 грн х 3), зобов’язані утримати ПДФО із загальної суми перевищення за ставкою 15 відсотків.

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»