• Посилання скопійовано

Оновлено Інструкцію з бухгалтерського обліку ПДВ

Зміни, зокрема, пов'язані з запровадженням системи електронного адмінстрування ПДВ. Наберуть чинності з 18 грудня 2015 року

Оновлено Інструкцію з бухгалтерського обліку ПДВ

Мінфін наказом від 16.11.2015 р. №1025 (зареєстрований в Мін'юсті 30.11.2015 р. за №1491/27936) затвердив зміни до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість.

У зв'язку зі змінами, суми ПЗ з ПДВ відображаються за кредитом субрахунку 641 "Розрахунки за податками", аналітичний рахунок "Розрахунки за податком на додану вартість" у кореспонденції з дебетом:

  - рахунків 70 "Доходи від реалізації", 71 "Інший операційний дохід", 74 "Інші доходи" і у випадку продажу особам-неплатнкам ПДВ сільгосппродукції та продуктів її переробки, раніше придбаних (заготовлених) у фізичних осіб, які не є платниками податку, на суму торгової націнки (надбавки), встановленої платником податку;

 - субрахунку 643 "Податкові зобов'язання"  - з переліку випадків виключено перевищення звичайної ціни продажу товарів, робіт, послуг, необоротних активів над фактичною ціною;

 - рахунків обліку витрат діяльності - і у випадках:

  • використання раніше придбаних матеріальних цінностей, робіт і послуг в операціях, що не є об'єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, що не є господарською діяльністю платника податку;
  • перевищення фактичної собівартості проданих товарів, робіт, послуг над фактичною ціною їх продажу в частині податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету.

рахунків обліку необоротних активів, запасів, капітальних інвестицій в необоротні активи, витрат діяльності (раніше -  рахунків 10 "Основні засоби" і 11 "Інші необоротні матеріальні активи")- у випадку здійснення підприємством операцій з придбання товарів, послуг, необоротних активів, під час придбання або виготовлення яких суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту, якщо такі товари, послуги, необоротні активи призначаються для їх використання в операціях, що не є об'єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, що не є господарською діяльністю платника податку.

Окрім того, відбулися зміни й у зв'язку з запровадженням СЕА ПДВ. Зокрема, зарахування коштів на рахунок в СЕА ПДВ, відкритий платнику податку в Казначействі, відображається за дебетом субрахунку 315 "Спеціальні рахунки в національній валюті", аналітичний рахунок "Розрахунки з Казначейством в системі електронного адміністрування податку на додану вартість", і кредитом субрахунку 311 "Поточні рахунки в національній валюті".

Суми ПДВ, перераховані до бюджету Казначейством, відображаються за дебетом субрахунку 641 "Розрахунки за податками", аналітичний рахунок "Розрахунки за податком на додану вартість в системі електронного адміністрування податку на додану вартість", у кореспонденції з кредитом субрахунку 315 "Спеціальні рахунки в національній валюті".

Перерахування платнику податку сум бюджетного відшкодування відображається за дебетом субрахунку 311 "Поточні рахунки в національній валюті" і кредитом субрахунку 641 "Розрахунки за податками", аналітичний рахунок "Розрахунки за податком на додану вартість".

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане в "Офіційному віснику України" № 98 (18.12.2015).

Докладніше про зміни до Інструкції читайте в аналітичному матеріалі від редакції "Бухгалтерський облік ПДВ" >>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»