• Посилання скопійовано

Порядок електронного адміністрування ПДВ - в новій редакції

Порядок електронного адміністрування ПДВ приведено у відповідність до норм Податкового кодексу України, чинних з 1 січня 2016 року

Порядок електронного адміністрування ПДВ  - в новій редакції

Постановою КМУ від 30.12.2015 р. №1177 передбачається приведення Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабміну від 16.10.2014 р. № 569, у відповідність до норм Податкового кодексу України, які набрали чинності з 1 січня 2016 р. в частині функціонування такої системи.

Як зазначив Кабмін, актуалізація положень Порядку надасть змогу:

- реалізувати механізм часткової сплати податку на додану вартість сільгосппідприємствами – суб’єктами спеціального режиму оподаткування залежно від виду сільгосппродукції;

- врегулювати питання врахування у СЕА ПДВ особливостей для платників, що застосовують касовий метод податкового обліку.

Так, у новій редакції Порядку визначено, що платникам податку — суб’єктам спеціального режиму оподаткування додатково Казначейством автоматично на безоплатній основі відкриваються електронні рахунки, призначені для перерахування коштів до державного бюджету та на спеціальні рахунки, для здійснення операцій:

  • з постачання/надання сільськогосподарських товарів/послуг (крім зернових і технічних культур та продукції тваринництва); 
  • з постачання зернових та технічних культур;
  •  з постачання продукції тваринництва.

Платникам податку — сільськогосподарським підприємствам, які відповідають пункту 209.18 ПКУ, додаткові електронні рахунки не відкриваються. 

Уточнено також, що електронні рахунки відкриваються виключно на підставі реєстру платників податку, який ДФС надсилає Казначейству:

  • не раніше ніж за один робочий день до дати реєстрації особи платником податку — для відкриття електронних рахунків;
  • не раніше ніж за один робочий день до дати реєстрації платника податку суб’єктом спеціального режиму оподаткування — для відкриття додаткових електронних рахунків. 

Платникам податку, які станом на другий робочий день з дня набрання чинності Законом №909 зареєстровані суб’єктами спеціального режиму оподаткування, додаткові електроні рахунки відкриваються не пізніше ніж протягом другого робочого дня з дня набрання чинності Законом.

Датою початку здійснення операцій з використанням додаткових електронних рахунків є дата реєстрації платника податку суб’єктом спеціального режиму оподаткування.

Для платників податків — суб’єктів спеціального режиму оподаткування до другого робочого дня з дня набрання чинності Законом №909 датою початку здійснення операцій з використанням додаткових електронних рахунків є:

  • операцій із зарахування коштів на такі рахунки — другий робочий день з дня набрання чинності Законом;
  • операцій з перерахування коштів з таких рахунків відповідно до пункту 23 цього Порядку — 20 календарний день з дня набрання чинності Законом.

Казначейство надсилає ДФС повідомлення про відкриття електронного рахунка/додаткового електронного рахунка у день відкриття рахунка (раніше - не пізніше наступного робочого дня з дня відкриття). 

У разі анулювання реєстрації платника податку-суб’єкта спеціального режиму оподаткування або виключення його з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування його додаткові електронні рахунки, на яких відсутні кошти, закриваються не раніше ніж протягом наступного робочого дня, що настає за днем такого анулювання/виключення.

Повідомлення про закриття електронних рахунків Казначейство надсилатиме ДФС тепер також у день закриття такого рахунка.

Окрім того, формулу ліміту реєстрації податкової накладної та розрахунку коригування збільшено на новий показник ∑Овердрафт.

ΣОвердрафт — це сума середньомісячного розміру сум податку, які за останні 12 звітних (податкових) місяців були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені (розстрочені, відстрочені), а також задекларовані платником — суб’єктом спеціального режиму оподаткування.

Цей показник щокварталу (протягом перших шести робочих днів такого кварталу) підлягатиме автоматичному перерахунку шляхом віднімання суми попереднього збільшення та додавання суми збільшення згідно з поточним перерахунком.

Платникам податку, які станом на 1 січня 2016 р. зареєстровані платниками податку менш як 12 звітних (податкових) місяців, а також платникам, зареєстрованим платниками податку після 1 січня 2016 р., — таке збільшення здійснюватиметься протягом перших шести робочих днів кварталу, що настає за кварталом, в якому строк такої реєстрації досягає 12 звітних (податкових) місяців.

Докладно зміни в Порядку електронного адміністрування ПДВ фахівці ДК найближчим часом проаналізують в аналітичному матеріалі. Стежте за оновленням новин!

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»