• Посилання скопійовано

Нова звітність з ПДВ: коментує Мінфін

Мінфін розповів, як саме спростив звітність з податку на додану вартість

Нова звітність з ПДВ: коментує Мінфін

Нагадаємо, що Міністерством фінансів України 28 січня 2016 року затверджено нові форми та порядок заповнення звітності з ПДВ (Наказ №21 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»).

Зазначеним наказом, як розповів Мінфін, значно спрощено форми та порядок заповнення податкової звітності з податку на додану вартість.

Зокрема, у порівнянні з декларацією, чинною до затвердження цим наказом Мінфіну нової форми декларації, скорочено кількість розділів декларації: з чотирьох до трьох. Понад ніж у два рази зменшено кількість рядків декларації: з 96 до 44 рядків. Тобто зведено до мінімуму обсяг інформації, що підлягає відображенню у податковій декларації та додатках до неї.

У зв’язку із скороченням декларації також скорочено форму уточнюючого розрахунку, який наразі складається з 21 рядка на відміну від попереднього уточнюючого розрахунку, який складався з 31 рядка.

Спрощення форм податкової звітності з податку на додану вартість дасть змогу скоротити витрати часу платників на їх складання та мінімізувати допущення помилок при їх заповненні.

Такий підхід позитивно впливатиме на підвищення позиції України в міжнародних рейтингах в категоріях щодо податкової системи (рейтинг Doing Business).

Також наказом Мінфіну, з урахуванням змін внесених до статті 209 ПКУ, передбачено розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг. Розмір суми податку на додану вартість що підлягає сплаті до бюджету та перерахуванню на спеціальні рахунки, залежить від виду сільськогосподарської продукції, що реалізується.

Водночас деякі додатки до податкової декларації, які були зручні у використанні не були змінені, зокрема розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Міністерство фінансів України буде і надалі працювати над спрощенням податкової звітності та забезпеченням прозорості процедури адміністрування податків.

Більше про те, як змінилася форма декларації з ПДВ, читайте в аналітичній статті від редакції тут >>>

Новини на тему:

Звітність з ПДВ за січень 2016 року подається за новою формою!

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»