• Посилання скопійовано

Кабмін схвалив порядок створення відкритих реєстрів по відшкодуванню ПДВ

11 лютого Уряд схвалив Постанову, що уможливлює створення відкритих реєстрів з відшкодування ПДВ

Кабмін схвалив порядок створення відкритих реєстрів по відшкодуванню ПДВ

Міністерство фінансів продовжує реалізацію кроків, що допоможуть запровадити прозорість у всі процеси управління державними фінансами та взаємовідносин з платниками податків, що, в свою чергу, має допомогти подолати корупцію в податковій сфері. 

З цією метою, наприкінці минулого року Міністерство фінансів сприяло ухваленню Верховною Ради змін до податкового законодавства, якими було запроваджено створення 2 публічних відкритих реєстрів з однаковою системою хронологічного відшкодування ПДВ (Закон України від 24.12.2015 р № 909). До цих реєстрів будуть вноситися заявки на відшкодування ПДВ від компаній, які відповідають (для першого реєстру) і не відповідають (для другого реєстру) критеріям, визначеним в пункті 200.19 Податкового кодексу.

На виконання даних змін до законодавства, на своєму засіданні 11 лютого, Уряд ухвалив Постанову, що була розроблена Міністерством фінансів та забезпечує умови для створення відкритих реєстрів з відшкодування ПДВ. Дана постанова затверджує Порядок ведення та форми реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Зокрема, порядком передбачено:

  • перелік даних, з яких формуватимуться такі реєстри;
  • автоматичне внесення заяв до відповідного реєстру, що здійснюватиметься протягом операційного дня у хронологічному порядку надходження таких заяв;
  • публікацію таких реєстрів на офіційному веб-сайті в мережі Інтернет Державної фіскальної служби України;
  • повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування у хронологічному порядку, відповідно до черговості внесення до кожного відповідного реєстру заяв.

"Протягом багатьох років, вибірковий непрозорий процес до відшкодування ПДВ в Україні створював значні можливості для корупції у цій сфері, і через це був однією з ключових головних причин для нарікань бізнесу на інвестиційний клімат в Україні. З прозорими реєстрами хронологічного відшкодування ПДВ, що оприлюднюються онлайн, ми раз і на завжди вирішимо дану проблему", - зазначила з цього приводу Міністр фінансів Наталія Яресько.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»