• Посилання скопійовано

В Україні з’явився портал відкритих урядових даних

Усі відкриті урядові дані відтепер публікуватимуться на єдиному Національному порталі відкритих даних, розробленому на базі хмарної платформи CKAN та Microsoft Azure

В Україні з’явився портал відкритих урядових даних

Громадянська платформа SocialBoost запустила Національний портал відкритих даних Data.gov.ua, на якому зібрані відкриті дані уряду у понад 12-ти категоріях. На Порталі будуть публікуватися дані, які генеруються державними установами, як на центральному, так і на муніципальному рівнях та, згідно законодавства України, повинні бути оприлюднені. Оскільки дані на Порталі будуть розміщені у єдиному форматі, здатному забезпечити автоматичне зчитування для зовнішніх електронних рішень, українські розробники зможуть використовувати їх для створення корисних електронних сервісів для громадян.

«Раніше розрізнені урядові дані, які знаходилися у відкритому доступі, важко було використовувати чи навіть знайти. Тепер українські розробники та активісти зможуть використовувати зібрані та систематизовані на цьому порталі набори юридичних, фінансових, транспортних, демографічних, культурних, соціальних та інших даних для створення соціально корисних сервісів», – коментує Денис Гурський, засновник громадянської платформи SocialBoost.

Відкриті урядові дані у форматі, придатному для машинного зчитування, – це нова бізнес-можливість для українських розробників. На практиці відкриття даних не лише стимулює створення нових послуг для поліпшення взаємодії суспільства і держави, а й розвиває індустрію власних програмних продуктів. Згідно з останніми дослідженнями, загальний макроекономічний ефект відкритих урядових даних для країн Євросоюзу оцінюється у 2% додаткового ВВП, або 206 мільярдів євро до 2020 року.

«Відкриття та систематизація державних даних в єдиному каталозі дасть поштовх розвитку української ІТ індустрії, та допоможе громадянам полегшити повсякденну взаємодію з державою завдяки технологіям. Для розміщення та безперебійної роботи Національного порталу відкритих даних компанія Microsoft безкоштовно надала ресурси хмарної платформи Windows Azure, що дозволило запустити проект національного масштабу в найкоротші терміни», – коментує Михайло Шмельов, директор з технологічного розвитку «Майкрософт Україна».

Уряди багатьох провідних країн світу обрали CKAN та хмарне рішення Microsoft Azure для розміщення своїх відкритих даних. В Україні проект теж уже знайшов підтримку нового Уряду. Зокрема, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман заявив: «Відкриті дані є кроком до нового рівня прозорості в державі. Крім того, ми вбачаємо багатомільйонний ринковий потенціал в розвитку електронних сервісів та послуг, що побудовані на базі відкритих даних. Також Національний портал відкритих даних відкриває нові можливості для розвитку міжвідомчої координації». 

Джерело: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»