• Посилання скопійовано

Нарахування основної ставки ПДВ на операції з першого постачання зернових культур

Чи є правомірним нарахування основної ставки ПДВ фізичною особою -- суб’єктом господарювання -- платником ПДВ на операції з першого постачання зернових культур товарних позицій 1001 -- 1008 і технічних культур товарних позицій 1205 та 1206 згідно з УКТ ЗЕД, придбаних у сільськогосподарських підприємств -- виробників?

Відповідно до п. 15 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу тимчасово, до 01.01.2014 р., від обкладення ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 -- 1008 і технічних культур товарних позицій 1205 та 1206 згідно з УКТ ЗЕД, крім першого постачання таких зернових і технічних культур сільськогосподарськими підприємствами -- виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств -- виробників.

Норми цього пункту не застосовуються до операцій з постачання зернових культур товарної позиції 1006 та товарної підкатегорії 1008 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД, і такі операції обкладаються ПДВ у порядку, встановленому Податковим кодексом.

Згідно зі ст. 62 Господарського кодексу підприємство -- самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами. Підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності. Підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на основі статуту або модельного статуту, є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Враховуючи зазначене, нарахування основної ставки ПДВ на операції з першого постачання зернових культур товарних позицій 1001 -- 1008 і технічних культур товарних позицій 1205 та 1206 згідно з УКТ ЗЕД, придбаних у сільськогосподарських підприємств -- виробників, поширюється тільки на юридичних осіб, які діють на основі статуту, мають відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом тощо, і на фізичних осіб -- суб’єктів господарювання не поширюється.

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»