• Посилання скопійовано

Нацбанк про нюанси сплати пенсійного збору з операцій купівлі інвалюти

Нацбанк роз'яснює деякі питання про порядок сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти

Нацбанк про нюанси сплати пенсійного збору з операцій купівлі інвалюти

Нацбанк зазначає, що пенсійний збір сплачується під час здійснення кожної операції з купівлі іноземної валюти. 

При здійсненні уповноваженим банком операції з купівлі інвалюти у клієнта за вказаним ним у заяві курсом з метою продажу цієї інвалюти іншому клієнту (кільком клієнтам) за іншим курсом, що відрізняється від вказаного у заяві, уповноважений банк зобов'язаний сплачувати пенсійний збір у розмірі 0,5 % від суми коштів в гривнях, що була витрачена на купівлю інвалюти у клієнта, незалежно від того яким чином відбувається відображення цієї операції в бухобліку. 

У квитанції за формою №377-К сума сплаченого збору зазначається лише у разі купівлі фізичною особою - резидентом готівкової інвалюти.

Під час здійснення зворотного обміну невикористаних готівкових гривень на готівкову інвалюту збір фізичною особою - нерезидентом не сплачується.

Під час купівлі у фізичної особи залишку інвалюти, який менший, ніж номінальна вартість мінімальної банкноти, що перебуває в обігу, банки, фінансові установи сплачують збір (Лист НБУ від 11.04.2014 р. №29-113/16065).

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»