• Посилання скопійовано

Податківці прокоментували основні зміни у спрощеній системі

Зокрема, зазначили, що звітувати за 2014 рік підприємцям-платникам єдиного податку потрібно за чинною декларацією

Податківці прокоментували основні зміни у спрощеній системі

ДФСУ у листі від 21.01.2015 р. № 1573/7/99-99-17-02-02-17  нагадала про окремі зміни у законодавстві, що вплинуть на адміністрування єдиного податку (далі - ЄП), а саме:

1) З 1 січня 2015 року зменшено кількість груп платників ЄП до чотирьох (зі збільшенням існуючого максимального розміру доходу). Детальніше про групи ЄП та умови перебування див. в довіднику «Єдиний податок» 

2) запроваджено обов'язкове використання РРО для фізосіб-підприємців:

- платників ЄП третьої групи - з 1 липня 2015 року, 

- платників ЄП другої групи - з 1 січня 2016 року. 

Водночас, підприємці другої та третьої груп ЄП при провадженні діяльності на ринках, при продажу дрібнороздрібної торгівельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники першої групи не застосовують РРО.

3) Підприємці-платники ЄП подають декларацію – платника єдиного податку за минулий рік за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.12.2011 №1688. Нарахування єдиного податку за IV квартал 2014 року платниками третьої та п'ятої груп здійснюється за відсотковими ставками, які діяли до 31 грудня 2014 року.

4) Платники єдиного податку продовжують ведення книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат, форми яких затверджено наказом Мінфіну від 13.12.2011 №1637.

5) Платники єдиного податку, які перевищили обсяги доходів у податковому (звітному) періоді, визначені у підпунктах 1, 2, 3 пункту 291.4 статті 291 Кодексу, які діяли до 1 січня 2015 року, до суми перевищення обсягу доходу застосовують ставку у розмірі 15 %. При цьому такі платники, враховуючи зміни у законодавстві щодо збільшення максимального розміру обсягу доходу у відповідній групі з 2015 року, не зобов'язані з наступного календарного кварталу за заявою переходити на іншу групу платника ЄП чи відмовлятися від застосування спрощеної системи оподаткування, якщо зазначена категорія платників не порушує умов перебування на спрощеній системі, які діють з 1 січня 2015 року.

6) Як і раніше, реєстрація платників ЄП здійснюється на підставі:

  - реєстраційних заяв у паперовому вигляді, поданих до органів ДФС;

 - електронних копій реєстраційних заяв, виготовлених шляхом сканування, які передаються державним реєстратором до органів ДФС одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця;

 - реєстраційних заяв, поданих засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Процедуру та строки реєстрації платників ЄП з 1 січня 2015 року також не змінено.   

З метою уникнення проблемних питань під час реєстрації платників спрощеної системи оподаткування третьої групи, а саме у частині надання витягів з реєстру платників ЄП, податківці рекомендують до вирішення технічних моментів та внесення змін в ІС "Податковий блок" у сформованих витягах перед друкуванням тимчасово в ручному режимі здійснювати за необхідності коригування групи та ставки.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»