• Посилання скопійовано

Топ-8 банків з роздутими активами

29 жовтня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію в ЕРДЕ Банк

Ось уже майже два місяці ця невелика фінустанова не повертає депозити вкладникам і практично не проводить платежі. «З вересня 2012 р. банк переживає певні труднощі з ліквідністю», – йдеться в повідомленні ЕРДЕ.

У банку також запевняють, що його «активи покривають його фінансові зобов’язання». Цілком можливо. Але якщо подивитися на баланс, можна помітити, що більше 40% всіх активів ЕРДЕ Банку враховуються за статтею «інші фінансові активи».

«Ця стаття нерідко використовується для роздування балансу», – стверджує колишній голова правління банку «Форум» Ярослав Колесник. У ній, як правило, враховують всілякі цінні папери (ЦП), заставне майно, взяте на баланс, а також дебіторську заборгованість. Зокрема, ту, яка виникає в процесі побудови схем, пов’язаних з валютними спекуляціями.

«Припустимо, банк позичив гривню на міжбанку і купив євро. Потім продав валюту за гривню по свопу і знову видав кредит у гривні на міжбанку», – розповідає банкір, що побажав залишитися неназваним. За його словами, такі свопи відображаються у статті «інші фінансові активи».

Іноді подібні багатоходові операції приносять неабиякий прибуток, але ще частіше обертаються величезними збитками. Приблизно так сталося і з ЕРДЕ Банком, який намагався заробити на спекуляціях з готівкою євро, але отримав пробоїну в балансі.

«ВЕКСЕЛощІВ» час

Найчастіше в статті «інші фінансові активи» банки відображають векселі своїх кишенькових компаній. Цим займаються, наприклад, ті фінустанови, які вже вперлися у стелю за нормативами кредитування інсайдерів. Їм доводиться фінансувати бізнес власників за рахунок купівлі ЦП. «Векселі в цьому випадку підходять найбільше, так як їх емісія ніде не реєструється, а термін погашення таких паперів може бути яким завгодно, хоч в 2250 році», – пояснює голова середнього українського банку.

Коли в 2005 р. луснув невеликий київський банк «Гарант» з активами 154,8 млн грн., його баланс на 50% складався зі сміттєвих цінних паперів, тобто тих самих «інших фінансових активів». Як з’ясувалося, здебільшого це були векселі, куплені банком в афільованих структур нібито з метою перепродажу або отримані у вигляді застав. Насправді керівництво банку через купівлю цих ЦП попросту вивело гроші вкладників. Ми вирішили поцікавитися, хто ще з банків захоплюється інвестиціями в «інші фінансові активи».

Діапазон-Максимум Банк

Активи на 01.07.2012 р. – 661,5 млн грн. У тому числі «інші фінансові активи» – 43,2%

Контрольний пакет акцій Діапазон-Максимум Банку належить Марині Букаєвій, вдові Валерія Букаєва, народного депутата від Партії регіонів в 2007-2009 рр. Він був засновником і директором компаній «Укр-Гермес» і «Укр-Вікойл», почесним президентом луганського ФК «Зоря», і в 2006 р. очолював спостережну раду Партнер-Банку.

Основним власником Партнер-Банку був бізнесмен Олексій Савченко, який продав цю фінустанову в 2009 р. російському бізнесменові Володимиру Антонову, власнику «Конверс Груп». Нещодавно Конверсбанк (колишній Партнер-Банк) був перейменований на CityCommerce Bank, а Володимир Антонов заявив, що цей банк у нього відібрав його партнер по бізнесу – депутат від Партії регіонів Вадим Столар.

ЕРДЕ Банк

Активи на 01.07.2012 р. – 2,6 млрд грн. У тому числі «інші фінансові активи» – 40,8%

Власник банку бізнесмен Руслан Демчак знаходиться в СІЗО за підозрою у відмиванні брудних грошей в особливо великих розмірах. На момент арешту він був кандидатом в народні депутати. Конкурентом бізнесмена по округу виявився голова комітету Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, народний депутат від Партії регіонів Григорій Калетник, син якого Ігор керує Державною митною службою України.

25 жовтня банк заявив, що припинив приймати депозити населення, хоча не повертає гроші вкладникам з початку вересня. 29 жовтня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів до банку тимчасову адміністрацію.

Південкомбанк

Активи на 01.07.2012 р. – 5,4 млрд грн. У тому числі «інші фінансові активи» – 30,4%

Основний власник Південкомбанку – Руслан Циплаков, власник групи компаній «Метал Юніон». У групу входять металургійні, гірничодобувні, нафтові, хімічні компанії. Банк виступає розрахунковим центром групи.

Циплаков – член президії Автомобільної федерації України. Його вважають людиною, близькою до сина президента Віктора Януковича-молодшого: вони разом беруть участь в автомобільних ралі.

Влітку Циплаков придбав ще одну фінустанову – Терра Банк, який до цього належав колишньому заступнику міністра фінансів Вадиму Копилову і колишньому голові правління Державної іпотечної установи Кирилу Шевченкові, а до цього – нинішньому міністрові фінансів Юрію Колобову.

Інтеграл-Банк

Активи на 01.07.2012 р. – 2,5 млрд грн. У тому числі «інші фінансові активи» – 29,7%

Співвласники банку – Кирило Торішній і Андрій Бовсуновський. Банк активно працює на ринку FOREX з 2003 р. За результатами першого півріччя Інтеграл-Банк отримав найбільший по банківській системі збиток від операцій з іноземною валютою – 104,6 млн грн. На думку учасників ринку, збиток пов’язаний з невдалими валютними спекуляціями. У самому банку ситуацію не коментують.

Авант Банк

Активи на 01.07.2012 р. – 1,9 млрд грн. У тому числі «інші фінансові активи» – 25,0%

Співвласник і голова правління банку – епатажний банкір і бізнесмен Олексій Савченко. Він купив цю невелику фінустанову після того, як в 2007 р. продав Партнер-Банк російському олігархові, власнику «Конверс Груп» Володимиру Антонову.

Савченко був власником чернігівського ФК «Десна» і в 2010 р. очолював державний концерн «Укрспирт». Але футбольний і спиртовий бізнес у нього не задалися, і Савченко повернувся в банкінг. А ось пісні в стилі шансон виконувати і записувати не перестав.

Банк Глобус

Активи на 01.07.2012 р. – 2,3 млрд грн. У тому числі «інші фінансові активи» – 23,1%

Основний і єдиний акціонер банку – ТОВ «Українські медіа технології». Співзасновником і першим головою правління банку «Глобус» був заступник голови НБУ Валерій Прохоренко. Він стверджує, що зараз не має до банку жодного відношення. Прохоренко вважається близьким другом голови НБУ Сергія Арбузова і відповідає в Нацбанку за тендерні процедури та господарський блок.

Євробанк

Активи на 01.07.2012 р. – 1,2 млрд грн. У тому числі «інші фінансові активи» – 21,1%

Основний власник банку Олександр Адаріч – колишній голова правління УкрСиббанку (2002-2008 рр.). Євробанк був створений ще в 2005 р. Банк ніколи не був особливо активним в кредитуванні реального сектора економіки. На ринку він більше відомий як валютний спекулянт.

У минулому році банк придбав у шведської банківської групи SEB її українську дочку СЕБ банк. Швидше за все, частина грошей для купівлі була виведена з балансу банку і відбилася за статтею «інші фінансові активи».

ВіЕйБі Банк

Активи на 01.07.2012 р. – 13,2 млрд грн. У тому числі «інші фінансові активи» – 17,3%

Основний власник банку – власник агрохолдингу «Авангард» Олег Бахматюк. У банку вже більше року триває конфлікт між старими і новими акціонерами. Попередній мажоритарний акціонер банку Сергій Максимов не раз звинувачував нових співвласників у виведенні грошей з банку. У свою чергу, Бахматюк стверджував, що раніше банк видавав безповоротні кредити компаніям Максимова. ВіЕйБі вже більше півроку, як повністю заморозив кредитування фізосіб.

Олексій Комаха

Джерело: Forbes.ua

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»