• Посилання скопійовано

ПДВ на ліки у розмірі 7%: оприлюднено приклади нарахування

Оприлюднено приклади, як, згідно з "антикризовим законом", нараховуватиметься ціна на лікарські засоби

ПДВ на ліки у розмірі 7%: оприлюднено приклади нарахування

3 1 квітня 2014 р. Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» опублікований у офіційному виданні «Голос України». ЗМІ оприлюднили приклади, як, згідно цього закону, буде нараховуватися ціна на лікарські засоби.

"Звертаємо увагу, що норма щодо ПДВ на ліки та вироби медичного призначення набула чинності 1 квітня поточного року та викладена у наступній редакції:

«7 відсотків по операціях з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також з постачання виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.»

Тобто ПДВ нараховується на всьому ланцюжку постачання.

Припустимо, ціна виробника на лікарський засіб складає X грн., до якої він додає 7% ставки ПДВ – це та сума податку, яку виробник додає до ціни товару. У момент, коли дистриб’ютор придбаває лікарський засіб, у виробника виникає податкове зобов’язання (у сумі 7% ПДВ, закладених у ціну препарату).

Дистриб’ютор при встановленні націнки бере за основу ціну виробника у розмірі Х (без урахування ПДВ), додає націнку у розмірі n. До встановленої таким чином базової ціни дистриб’ютор додає 7% ПДВ. У момент реалізації лікарського засобу аптечному закладу, у дистриб’ютора також виникає податкове зобов’язання.

Аптечний заклад встановлює роздрібну націнку на лікарський засіб на основі базової ціни дистриб’ютора (Х+n). До ціни, яка сформувалася таким чином він додає 7% ПДВ у момент реалізації товару.

Наприклад, виробник поставив дистриб’ютору товар на суму 107 грн. (у т.ч. ПДВ). У ціні препарату вже закладено податковий кредит (вхідний ПДВ), який складає 7 грн. Ця сума вказана у податковій накладній. Вартість товару без ПДВ складає 100 грн. Дистриб’ютор формує свою ціну для подальшої реалізації товару аптечному закладу. Для цього він робить націнку на товар, яка, припустимо, складає 10%. Ціна реалізації без ПДВ дорівнює 100 + 10 = 110 грн. Тепер на цю ціну необхідно нарахувати 7%. Ціна реалізації з ПДВ складає 110 + 7,7 = 117,7 грн.

Аналогічну операцію здійснює аптечний заклад: встановлює роздрібну націнку на товар, виходячи з його базової ціни. Припустимо, що розмір націнки складає 10%. Ціна реалізації без ПДВ складає 110 + 11 = 121 грн. Ціна реалізації з ПДВ складає 121 + 8,47 = 129,47 грн.

Отже, у даному випадку податковий кредит (вхідний ПДВ) – сума, яку дистриб’ютор і аптечний заклад отримали у ціні товару складає 7 та 7,7 грн відповідно.

Податкове зобов’язання (вихідний ПДВ) – сума, яку дистриб’ютор і аптечний заклад нарахували на свою ціну товару у момент його реалізації, складає 7,7 і 8,47 грн. відповідно.

ПДВ, яке має сплатити дистриб’ютор до бюджету, складає 7,7 – 7 = 0,70 грн.

ПДВ, яке має сплатити аптечний заклад до бюджету, складає 8,47 – 7,7 = 0,77грн.

Звертаємо увагу, що введення цього податку не вплине на рентабельність аптечного бізнесу адже ПДВ сплачує кінцевий споживач!

В умовах термінового запровадження ПДВ, коли механізм повернення товарних залишків постачальнику є економічно необгрунтованим та фізично неможливим, кожному суб’єктові на всьому ланцюжку постачання, включаючи аптечний заклад, необхідно нарахувати ПДВ в момент події (оплати або постачання) та віднести цей 7% ПДВ у податкове зобов’язання."

Обговорить на Форуме >>>

Джерело: АПТЕКА

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»