• Посилання скопійовано

В Е-кабінеті вже здійснюється списання «технічного» боргу при застосуванні пільг платниками ЄП І та ІІ груп

Тільки 22 серпня в Е-кабінеті у «Стані розрахунків» з бюджетом запрацювала нова функція щодо списання "технічного" боргу. Тож тепер можна перевіряти таке списання та за потреби звертатися до ДПС за розʼясненням

В Е-кабінеті вже здійснюється списання «технічного» боргу при застосуванні пільг платниками ЄП І та ІІ груп

Ми вже вказували, що, попри усі роз’яснення, нарахування авансових внесків як податкового зобов’язання податківцями здійснювалося протягом дії пільги щодо несплати ЄП І та ІІ груп.

 Але після обробки декларацій за 2022 рік ДПС так і не зняла з “єдинників” І та ІІ груп ці «борги». У багатьох ФОПів вони й досі зазначені у Е-кабінеті у “Стані розрахунків з бюджетом” як заборгованість. Декому навіть нарахували ще й штрафи та пеню.

Цю проблему вирішив Закон №3219.

По-перше, у підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ зʼявиться п. 9-1.4.5. Ним буде передбачено, що  у 2022 та 2023 роках при визначенні розміру податкового боргу, через який слід перейти на загальну систему, для ФОПів-платників ЄП І або ІІ груп не включаються суми податкового боргу, що виникли за податкові періоди з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року.

По-друге, п. 12 встановлено, що для ФОПів-платників ЄП, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, нараховані ДПС суми авансових внесків з єдиного податку, суми штрафних санкцій та пені за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку підлягають скасуванню (анулюванню). Це стосується періоду  з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року. 

Але тільки 22 серпня в Е-кабінеті у "Стані розрахунків" з бюджетом запрацювала нова функція щодо списання "технічного" боргу.

Назва операції у таблиці "Стану розрахунків з бюджетом" - Зменшено основного платежу (декларацiя/розрахунок) згiдно з Рiшенням про коригування зобовiязань Податкова декларацiя платника єдиного податку - фiзичної особи - пiдприємця (для першої та другої груп - рiк, мiсяць).

Тож тепер можна перевіряти таке списання та за потреби звертатися до ДПС за розʼясненням, якщо в Е-кабінетіі й далі  зазначається борг.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»