• Посилання скопійовано

Помилково отримані кошти, повернені у 5-денний термін, не обкладаються ПДВ

ДФС вважає: якщо договірні відносини щодо постачання товарів/послуг між госпсуб’єктами відсутні, то отримані неналежним отримувачем кошти, які повернуто у п’ятиденний термін, не підлягають оподаткуванню ПДВ

Помилково отримані кошти, повернені у 5-денний термін, не обкладаються ПДВ

ДФС у Запорізькій області зазначила, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Постачання товарів - це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Постачання послуг - це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Помилкове списання/зарахування коштів це - списання/зарахування коштів, унаслідок якого з вини банку або клієнта відбувається їх списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача.

Підприємства (незалежно від форм власності) мають повертати платникам у п’ятиденний термін помилково зараховані на їхні рахунки кошти.

Якщо власник рахунку не повернув у зазначений термін помилково одержані кошти, то їх повернення має здійснюватись у загальному претензійно-позовному порядку.

Отже:

Якщо договірні відносини щодо постачання товарів/послуг між суб’єктами господарювання відсутні, то отримані неналежним отримувачем кошти, які повернуто у п’ятиденний термін, не підлягають оподаткуванню ПДВ.

Такий висновок податківці роблять на основі норм пп. 14.1.185 та пп. 14.1.191 ПКУп. 185.1 ПКУ,  а також Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті та ст. 6 Указу Президента України від 16.03.1995 р. №227/95.

 

Від редакції: 

Що буде з помилково отриманими коштами, якщо їх не повернуто відправнику ?

На думку податківців такі кошти, якщо вони не повертаються платнику протягом звітного податкового періоду їх отримання, є доходом їх одержувача. Такої позиції вони дотримуються щодо єдинників («ЗІР», категорії консультацій 107.04 та 108.01.02). 

Зверніть увагу! Щодо ПДВ у роз’ясненні, яке розміщене у "ЗІР", податківці лояльніші, ніж у наведеному вище роз'ясненні ДФС у Запорізькій області («ЗІР», категорія консультації 101.02). Так, лише за наявності договірних відносин із платником помилково перерахованих коштів на предмет поставки товарів, надання послуг податкові зобов’язання нараховуються відповідно до ст. 187 ПКУ. В ситуації, що розглядається, таких договірних відносин немає, отже ПЗ з ПДВ не буде. Але ще раз звертаємо увагу, що думка податківців з цього приводу змінюється.

Відповідно п. 5 П(С)БО 11 зобов'язання визнається, якщо  його  оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення  економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення. Цією ж нормою встановлено, якщо дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню,  то  його  сума включається до складу доходу звітного періоду.

Тож виходить, що в бухобліку потрібно буде відобразити у разі отримання коштів проведення: Д-т 311 К-т 685.

Далі, обережний платник податків, якщо протягом звітного податкового періоду отримання помилково перерахованих коштів, ці кошти не повертаються їх платнику, визнає дохід. В бухгалтерському обліку він відображається проведенням: Д-т 685 К-т 717. 

Якщо ж протягом строків давності (загальна позовна давність, згідно зі ст. 257 ЦКУ, триває три роки) таке повернення відбудеться, раніше визнаний дохід буде відсторновано, як в бухгалтерському, так і в податковому обліках.

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »