• Посилання скопійовано

Роз'яснено, як у бухобліку відобразити придбання малоцінних предметів

Мінфін надав роз'яснення щодо відображення у бухобліку оприбуткування придбаних малоцінних та швидкозношуваних предметів

Роз'яснено, як у бухобліку відобразити придбання малоцінних предметів

Мінфін у листі від 17.04.2015 р. №31-11420-07-10/13211 нагадав, що придбані (отримані) або вироблені запаси зараховуються на баланс за первісною вартістю.

Первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів, яка складається з таких фактичних витрат:

  • суми, що сплачується згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків; суми ввізного мита;
  • суми непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються суб'єктам державного сектору;
  •  транспортно-заготівельні витрати (затрати на заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів);
  •  інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях. До таких витрат, зокрема, належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати суб'єкта державного сектору на доопрацювання і підвищення якісно технічних характеристик запасів.

Оприбуткування придбаних малоцінних та швидкозношуваних предметів у разі оплати після їх отримання, якщо сума ПДВ не відшкодовується суб'єктам державного сектору, відображається за дебетом субрахунка 221 "Малоцінні та швидкозношувані предмети, що знаходяться на складі і в експлуатації" та кредитом субрахунка 675 "Розрахунки з іншими кредиторами", водночас проводиться другий запис за дебетом субрахунка 801 "Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи" та кредитом субрахунка 411 "Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах за їх видами".

Якщо сума ПДВ відшкодовується суб'єктам державного сектору, оприбуткування зазначених предметів відображається (вартість без ПДВ) за дебетом субрахунка 221 "Малоцінні та швидкозношувані предмети, що знаходяться на складі і в експлуатації" та кредитом субрахунка 675 "Розрахунки з іншими кредиторами", водночас провадиться другий запис за дебетом субрахунка 801 "Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи" та кредитом субрахунка 411 "Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах за їх видами", сума податку на додану вартість відображається за дебетом субрахунка 641 "Розрахунки за податками і зборами в бюджет" та кредитом субрахунка 675 "Розрахунки з іншими кредиторами".

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»