• Посилання скопійовано

Розроблено проект змін до переліку заходів та засобів з охорони праці

Оприлюднено проект постанови КМУ, яким вносяться зміни до переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат

Розроблено проект змін до переліку заходів та засобів з охорони праці

Держпраці оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 р. № 994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат» (завантажити).

Нагадаємо, що витрати на охорону праці покладаються на роботодавця та визначаються згідно з переліком заходів та засобів з охорони праці. Цей перелік врегульовується в колективному договорі, є  досить великим і може залежати від виду діяльності підприємства та інших умов.

Проект змін до постанови №994 розроблено з метою її приведення у відповідність до норм чинного законодавства України. Зокрема, пропонується:

1) Змінити назву переліку на "Перелік заходів та засобів з охорони праці";

2) Установити, що:

- формування витрат на охорону праці для їх відображення в господарській діяльності здійснюється з урахуванням методологічних засад формування  в бухобліку інформації про витрати та її розкриття у фінансовій звітності, визначених НП(С)БО та МСФЗ, а також іншими нормативно-правовими актами щодо ведення бухгалтерського обліку в порядку, встановленому Мінфіном;

- фактичні витрати на охорону праці підтверджуються документами,  які містять відомості про здійснення господарських операцій, для подальшого їх відображення в обліку, який ведеться підприємством для формування фінансової, податкової та інших видів звітності;

- склад, обсяг та джерела фінансування витрат на охорону праці згідно з переліком, затвердженим цією постановою, роботодавець визначає в колективному договорі або угоді.

3) Уточнити п. 5-7 Переліку заходів та засобів з охорони праці, затвердженого постановою №994, а саме:

  •  забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту відповідно до норм, встановлених законодавством про охорону праці та колективним договором   або угодою (включаючи забезпечення мийними засобами та засобами, що нейтралізують небезпечну дію на організм або шкіру шкідливих речовин, у зв'язку з виконанням робіт, які не виключають можливості забруднення цими речовинами);
  • надання працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, лікувально -профілактичного харчування, молока чи рівноцінних харчових продуктів, а також газованої солоної води відповідно до норм, встановлених законодавством про охорону праці та колективним договором або угодою;
  • проведення попередніх (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Пропозиції та зауваження до проекту постанови приймаються до 14.04.2017 р. за адресою: Державна служба України з питань праці, 01601, м. Київ, вул. Десятинна, 14; е – mail: dsp@dsp.gov.ua; тел.: (044) 284-39-07, факс (044) 284-39-07.

Усі новини на тему>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»