• Посилання скопійовано

Новорічний корпоратив: облік та оподаткування

До яких витрат відносити витрати на проведення корпоративу? Які наслідки чекають з ПДВ, податку на прибуток, акцизу та ПДФО?

Новорічний корпоратив: облік та оподаткування

Бухоблік

Почнемо з обліку витрат на проведення корпоративу. У бухобліку витрати на новорічний корпоратив краще відносити до складу інших операційних витрат 949 "Інші витрати операційної діяльності".

Втім, дехто може спробувати визнати адміністративні витрати, але для цього потрібно буде довести зв'язок його проведення з витратами на організацію та управління підприємством. Звісно, річні збори засновників або трудового колективу у нічному клубі під танцювальну програму не проведеш, але якщо ми говоримо про власне приміщення (наприклад, коференц-зал або навіть банкетний зал) і не про нічний час, можливо все.

Та тим не менш, витрати на корпоратив є витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені (п. 7 П (С) БО 16).

Звісно, для визнання витрат в обліку потрібні підтвердні документи.

 

Документальне оформлення

Такими документами будуть:

1. Наказ (розпорядження) керівника підприємства про проведення корпоративу. У ньому слід зазначити мету, привід для свята та відповідальних за його організацію (наприклад, підтримання корпоративного духу компанії; нагородження кращих працівників і мотивація для решти персоналу).

2. План (програма) проведення свята. У ньому зазначають, які заходи будуть проведені, хто відповідальний.

3. Первинні документи, що підтвердять понесені витрати. Це можуть бути й акти наданих послуг у разі оренди приміщення для проведення свята, наприклад, або ресторану або залучення до проведення свята організацій чи підприємців, для яких це є основним видом діяльності, товарні чеки на придбання подарунків для працівників. Якщо гроші на ці витрати видавали під звіт працівникам, то крім первинних документів, що підтвердять понесені витрати, повинен має бути й авансовий звіт.

Всі первинні документи мають містити обовязкові реквізити , які наведено у ч. 2 ст. 9 Закону №996.

Зокрема наголосимо на важливості правильного оформлення акту наданих послуг щодо організації та проведення новорічного корпоративу. Він має містити конкретну інформацію щодо змісту наданих послуг. Він має бути максимально наближений до визначення операції, котру наведено в договорі між контрагентами. Якщо у договорі вказано розгорнуту суть операції, то її також слід вказати й в первинних документах (або ж домовитись про скорочену назву цих послуг із посиланням на документ, де вони докладно розшифровуються).

А ще там де свято, там, як правило, і алкогольні напої. І це вимагає окремого розгляду.

Купити алкоголь повнолітнім в Україні не проблема. Але ось як провести по обліку його використання? Чи не дорівняють це до продажу алкоголю? Чи не знадобиться на це (і дуже дорога) ліцензія?

 

Ліцензія на алкоголь

Податківці в «ЗІР» (підкатегорія консультації 113.03) зазначають, що  якщо юрособа придбаває алкогольні напої для власного споживання, а не для подальшої її реалізації (тобто є кінцевим споживачем), отримувати ліцензію на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями не потрібно.

Працює це роз’яснення і  у разі проведення корпоративних заходів для співробітників та/або партнерів. Але факт проведення корпоративних заходів повинен мати документальне підтвердження та відображення у первинних документах.

Тобто, використання алкоголю на самому святі (за призначенням) податківці реалізацією не вважають (хоча варто було б отримати на це ІПК, бо роз’яснення в «ЗІР» сили нормативного документу, звісно, не має і може змінитись).

А ось якщо підприємство буде дарувати алкоголь працівникам чи  партнерам, то податківці наполягають - доведеться придбавати ліцензію на роздрібну торгівлю!

 

Акцизний податок і алкоголь

Податківці в «ЗІР» (підкатегорія 114.02) говорять: якщо суб’єкт господарювання безоплатно розповсюджує підакцизні товари (алкогольні напої) під час проведення рекламних заходів, презентацій тощо без проведення розрахункової операції, то податкове зобов’язання з акцизного податку не нараховується.

Проте у такого суб’єкта господарювання повинна бути наявна ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Тобто, пити (і списувати на витрати) алкоголь під час святкування можна і без акцизу та ліцензії. А ось дарувати працівникам чи партнерам – тільки через отримання ліцензії та реєстрацію платником акцизного податку.

 

Податок на прибуток

Розділом III ПКУ не встановлено окремих податкових різниць щодо новорічних корпоративів. Це означає, що за наявності правильно оформлених первинних документів підприємства мають право визнавати витрати та не збільшувати потім на їх суму свій фінрезультат у разі застосування податкових різниць.

Якщо під час новорічного корпоративу будуть надаватися подарунки, то треба пам’ятати про таке. У випадку надання подарунків особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб), та платникам податку за ставкою 0% пп. 140.5.10 ПКУ вимагає збільшувати фінансовий результат на суму таких безоплатно наданих товарів.

Але якщо це подарунки фізособам, як бачимо, різниця не виникатиме!

 

ПДВ

Обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до пп. 198.5 ПКУ виникає у платника податку у разі, якщо придбані товари/послуги та/або необоротні активи призначаються для використання або починають використовуватися, зокрема не в господарській діяльності такого платника податку незалежно від того, чи при придбанні таких товарів/послуг суми ПДВ включалися до складу податкового кредиту, чи ні (за винятком товарів/послуг, придбаних до 1 липня 2015 року).

Але у разі проведення новорічного корпоративу, як ми говорили вище, довести звязок з господарською діяльністю, можна тільки в окремих випадках – це проведення річних переговорів. Тож в багатьох випадках, в разі визнання негосподарських витрат (за дебетом субрахунку 949) доведеться нараховувати ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Якщо під час переговорів передбачається дарувати подарунки партнерам та працівникам, то наслідки з ПДВ виникатимуть вже за іншими нормами ПКУ.  

Дарування належить до безоплатної передачі товарів іншій особі. Своєю чергою, така операція, відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ, є постачанням товарів. А от постачання товарів (звісно, на митній території України) згідно з п. 185.1 ПКУ є об'єктом оподаткування ПДВ. Але базою для нарахування ПДВ за  абз. 1 п. 188.1 ПКУ є договірна вартість, і в цьому випадку така вартість є нульовою. Проте за абз. 2 п. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ не може бути нижчою від ціни придбання.  Тобто, дарувальнику доведеться складати дві податкові накладні:

  • одну на обдарованого із нульовою ціною
  • другу на себе (з типом причини 15) на суму перевищення ціни придбання над ціною постачання. Про те, як її складати, ми писали тут.

Зверніть увагу: податківці роз’яснюють, що за дотримання певних умов на етапі безоплатної передачі товарів ПЗ не нараховуються. Це стосується ситуації, коли вартість безоплатно переданих товарів включається до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг та компенсується покупцями, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ. У такому випадку передача не розглядається як окрема операція з постачання, яка підлягає оподаткуванню ПДВ.  Цю проблему та її документальне оформлення ми розглядали тут. Якщо вам такий варіант сподобається, можна скористатися цими роз’ясненнями. 

 

ПДФО, військовий збір, ЄСВ

Податківці в «ЗІР» (підкатегорія 103.02) зазначають: оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку. Тому вартість корпоративу, який проводиться працедавцем для своїх працівників, не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу цих працівників.

Наслідки з ПДФО у разі роздавання подарунків під час корпоративу можуть бути лише у разі персоніфікації осіб, яким надано подарунки. Доказом такої персоніфікації може бути відомість для їх видачі (якщо ті, хто отримав, в ній поставлять свій підпис). Тож підприємству доведеться визнати дохід запрошених фізосіб з урахуванням обмежень, встановлених пп. 165.1.39 ПКУ.

З 2019 р. до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи не включається вартість негрошових дарунків у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у 2019 р. — 1043,25 грн). Як оподатковуваний, так і неоподатковуваний подарунок слід зазначати у ф. №1ДФ за ознаками доходів «126» (у разі оподаткування) та/або «160» (якщо дохід не оподатковується) відповідно.

Базу оподаткування ПДФО слід визначати шляхом множення суми перевищення на коефіцієнт (п. 164.5 ПКУ).

А для утримання військового збору цього збільшення робити не потрібно, адже за нормами п. 16.1-2 підр. 10 р. ХХ ПКУ об'єктами оподаткування ним є доходи, які оподатковуються ПДФО.

ЄСВ на вартість корпоративу та наданих подарунків не нараховується, але з різних причин.

Вартість корпоративу не є персоніфікованим доходом, тож, порахувати базу нарахування ЄСВ неможливо. Натомість подарунки, навіть якщо документально оформлено, хто саме і які отримав, входять до бази нарахування ЄСВ лише для працівників. Оскільки з вона (ця база у вигляді зарплати) визначається відповідно до Інструкції № 5. А в ній одноразові заохочення працівникам підприємства, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі), відносяться до фонду додаткової зарплати (пп. 2.3.2  Інструкції № 5).

Натомість на вартість  подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників ЄСВ не нараховується (п. 8 розділу ІІ Переліку № 1170).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»