• Посилання скопійовано

Добровільне медичне страхування працівників: облік та оподаткування

Медичне страхування за рахунок роботодавця є складовою так званого соцпакета, який надають роботодавці своїм працівникам. У цій статті читайте про медичне страхування працівників з урахуванням правил, що актуальні на даний момент

Добровільне медичне страхування працівників: облік та оподаткування

Укладаємо договір медстрахування

Медичне страхування (безперервне страхування здоров’я) є одним з видів добровільного страхування в Україні (п. 3 ч. 4 ст. 6 Закону №85). Хоча воно також зазначене і серед обов'язкових видів страхування в пп. 1 ст. 7 Закону №85, на даний момент обов'язкове медичне страхування в Україні поки не запроваджено. Тож надалі будемо говорити тільки про добровільне медичне страхування (ДМС).

Згідно зі ст. 16 Закону №85 договір страхування – це письмова угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов'язання у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, на користь якої укладено договір страхування (подати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору.

Відповідно до ст. 981 ЦКУ договір страхування має укладатися в письмовій формі або через видання страхувальникові страхового свідоцтва (поліса, сертифіката).

Страхувальниками, згідно зі ст. 3 Закону №85 визнаються юридичні особи та дієздатні фізичні особи, які уклали зі страховиками договори страхування або є страхувальниками відповідно до законодавства України. Страхувальники можуть укладати зі страховиками договори про страхування третіх осіб (застрахованих осіб) лише за їх згодою, крім випадків, передбачених чинним законодавством.

У випадку ДМС за рахунок роботодавця страхувальником буде сам роботодавець, який укладає договір ДМС за згодою працівників, які є застрахованими особами.

Відповідно до ст. 18 Закону №85 для укладання договору страхування страхувальник подає страховику письмову заяву за формою, встановленою страховиком, або іншим чином заявляє про свій намір укласти договір страхування.

Для дотримання норм Закону № 85 роботодавець має:

  • отримати від працівника заяву з проханням укласти щодо нього договір добровільного медстрахування, яка буде підтверджувати згоду працівника на це;
  • видати наказ із зазначенням переліку осіб, щодо яких укладається договір добровільного медстрахування;
  • написати від імені страхувальника (роботодавця) письмову заяву за формою, установленою страховиком.

Договір страхування набирає чинності з моменту внесення першого страхового платежу, якщо в ньому не передбачено інше (ч. 4 ст. 18 Закону №85).

У договорі мають міститися такі умови:

  • розмір страхових внесків;
  • програма страхування;
  • страхова сума, тобто граничний розмір страхового забезпечення, або перелік медичних послуг із зазначенням їхньої вартості;
  • інші умови.

Залежно від умов договору страхові платежі можуть перераховуватися одноразово за весь строк дії договору страхування або періодично. Втім, зазвичай на практиці укладається договір на один рік і роботодавець-страхувальник платить одноразовий страховий платіж за весь цей період.

У договорі або додатках до нього зазвичай наводиться інформація про застрахованих осіб: прізвище, ім'я, по батькові, індивідуальний податковий номер тощо. Ці дані потрібні для оподаткування операцій за договором і подання податкової звітності про доходи працівників.

 

Договір ДМС з точки зору оподаткування

Згідно з пп. 14.1.52-1 ПКУ договір добровільного медичного страхування – це договір страхування, який передбачає страхову виплату, що здійснюється закладам охорони здоров'я у разі настання страхового випадку, пов'язаного з хворобою застрахованої особи або нещасним випадком. Такий договір має також передбачати мінімальний строк його дії один рік та повернення страхових платежів виключно страхувальнику при достроковому розірванні договору.

Якщо умови договору ДМС не будуть відповідати цим вимогам, він не буде оподатковуватись за спеціальними правилами для договорів ДМС.

Так, норма п. 3.3 Розпорядження №565, яка визначає характеристики та класифікаційні ознаки видів добровільного страхування, передбачає перерахування страхової виплати як закладам охорони здоров'я, так і застрахованій особі, тобто в загальному випадку можливі різні варіанти страхових договорів.

Щодо цього податківці в ІПК від 26.09.2019 р. № 382/6/99-00-07-02-02-15/ІПК зазначали, що договір добровільного медичного страхування, за яким страхова виплата здійснюється безпосередньо страхувальнику – фізичній особі, не вважається договором добровільного медичного страхування для цілей оподаткування.

Отже, щоб договір ДМС відповідав вимогам ПКУ, він повинен:

  • передбачати страхову виплату при настанні страхового випадку тільки закладу охорони здоров’я;
  • укладатись на строк не менше одного року;
  • передбачати повернення страхових платежів при достроковому розірванні виключно роботодавцю – страхувальнику.

 

Бухоблік договорів ДМС у роботодавця

Зобов'язання щодо страхових платежів за договорами добровільного медичного страхування відображаються на субрахунку 654. Відповідно до Інструкції № 291 на субрахунку 654 "За індивідуальним страхуванням" ведеться облік розрахунків зі страховими організаціями по індивідуальному страхуванню персоналу підприємства, за їх письмовими дорученнями, у разі добровільного страхування, з нарахованої їм заробітної плати страхових внесків за договорами та по обов'язковому страхуванню, що встановлюється законодавством. Тому оплата страхових внесків проводиться саме за рах. 654: Дт 654 Кт 311.

Мінфін радить включати суми страхових платежів за договорами ДМС до складу інших витрат операційної діяльності – субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності» (лист Мінфіну від 22.03.2010 р. №31-34000-20-10/6144).

Разом з цим у п. 15.1 та п. 15.7 НП(С)БО 16 витрати на медичне страхування працівників зазначені у складі загальновиробничих витрат. Тому за бажанням страхувальники можуть відображати витрати за страховими платежами на тих самих рахунках, що й зарплату застрахованих працівників. Така схема бухобліку помилкою не буде та дасть можливість отримати інформацію про те, скільки ж насправді коштів витрачається на утримання та стимулювання персоналу.

Як ми вище вказали, як правило, страхові платежі за договором добровільного медстрахування вносять одноразово з розрахунку річної суми страховки. Тому їх спочатку відображають на рахунку 39, а потім щомісячно списують на рахунки відповідних витрат (23, 91 – 93, 949) в розмірі 1/12 сплаченої суми.

Оскільки вартість страхового полісу ДМС є доходом працівників, то її слід також відображати і на рахунку 66. Оскільки витрати на ДМС не належать до фонду оплати праці згідно з п. 3.5 Інструкції № 5, то їх потрібно обліковувати на субрахунку 663 "Розрахунки за іншими виплатами", на якому ведеться облік розрахунків за виплатами, що не належать до фонду оплати праці (див. Інструкцію № 291).

Більш докладно про бухоблік та оподаткування ДМС працівників дивіться у прикладі наприкінці цієї статті.

 

Податок на прибуток у роботодавця

У ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату до оподаткування при здійснені перерахування страхових платежів за працівників за договорами добровільного медстрахування.

Щоправда, винятком є суми забезпечень, щодо яких здійснюють коригування, передбачені п. 139.1 ПКУ. Втім, таке коригування виникне лише в тих, хто застосовує податкові різниці і лише, якщо під витрати на оплату договорів добровільного медичного страхування створюється забезпечення (резерв) згідно з обліковою політикою підприємства.

 

Якщо страхувальник – неприбуткова організація

Під загрозою можуть опинитися неприбуткові організації, які бажають укласти договори медстрахування на користь своїх працівників через порушення пп. 133.4.2 ПКУ.

Установчі документи неприбуткової організації (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) обов’язково повинні містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні ЦКУ), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Доходи неприбуткової організації мають використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації. Про це податківці говорять у ІПК від 26.04.2018 р. №1889/6/99-99-15-02-02-15/ІПК. Тут вони також звертають увагу на те, що вартість полісу ДМС не входить до фонду оплати праці відповідно до п. 3.5 Інструкції № 5.

В іншій ІПК від 12.04.2019 р. №1580/6/99-99-13-02-03-15/ІПК вони зазначають: якщо трудовим договором та статутом профспілки передбачена можливість направлення коштів працівників на медичне страхування працівників, що є членами такої профспілкової організації, то така профспілка не втратить статус неприбуткової, оскільки в цьому разі це є її статутною діяльністю – піклуватися про працівників. Але в інших неприбуткових організацій такої індульгенції немає, адже медичне страхування таки не входить до фонду зарплати.

 

Податок на додану вартість у роботодавця

Операція з медичного страхування своїх працівників за кошти підприємства не призводить до виникнення податкових зобов’язань з ПДВ. Адже згідно з пп. 196.1.3 ПКУ такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ. Про це також податківці зазначають у підкатегорії 101.11 ресурсу «ЗІР» (чи виникають у підприємства податкові зобов’язання з ПДВ у разі медичного страхування своїх працівників за кошти підприємства?).

До того ж сума компенсації вартості страхового полісу, що внесена на банківський рахунок чи касу підприємства працівником, також не буде оподатковуватися ПДВ і податкова накладна не складатиметься (ІПК ДФС у м. Києві від 25.10.2018 р. №4585/ІПК/26-15-15-01-18).

Втім, пам’ятайте, що операції, пов’язані з придбанням страхових полісів для працівників, підприємство-страхувальник, якщо воно зареєстроване платником ПДВ, має відобразити в рядку 10.3 декларації з ПДВ.

 

ПДФО та військовий збір з доходів працівників у вигляді поліса ДМС

Сума страхових внесків (в тому числі за договорами довгострокового страхування життя, добровільного медичного страхування) фізичної особи, яка нарахована та сплачена його роботодавцем за свій рахунок чи на користь такої фізичної особи, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку відповідно до пп. 164.2.16 ПКУ. Таке роз’яснення міститься у підкатегорії 103.16 ресурсу «ЗІР» та ІПК ДФС від 22.10.2018 р. №4511/6/99-99-13-02-03-15/ІПК. Із ним ми погоджуємося. Адже серед винятків, перерахованих у пп. «а» – «в» пп. 164.2.16 ПКУ, за якими звільнено страховані платежі від оподаткування, не згадано договорів добровільного медстрахування.

А отже, з доходу працівника у вигляді перерахованих страхованих внесків слід утримати 18% ПДФО та 1,5% ВЗ як податковий агент відповідно до п. 176.2 ПКУ.

Крім цього, оскільки дохід працівнику надається в негрошовій формі, то для цілей визначення бази оподаткування ПДФО слід застосувати натуркоефіцієнт (п. 164.5 ПКУ), а ось для визначення суми військового збору  податківці дозволяють розраховувати базу без коефіцієнта (підкатегорія 126.05 ресурсу «ЗІР»).

Сума податку з вартості страхового поліса розраховується за правилами п. 164.5 ПКУ таким чином: потрібно збільшити вартість сплаченого поліса на коефіцієнт, який визначається за формулою, наведеною у п. 164.5 ПКУ. Оскільки до такого доходу застосовується ставка  ПДФО 18%, то цей коефіцієнт становить 1,21951.

При сплаті страхових внесків ДМС дії підприємства — покупця полісів будуть такими:

  1. оплачується вартість страхових полісів на користь страхової компанії;
  2. визначається база оподаткування ПДФО щодо кожної застрахованої особи шляхом множення вартості її поліса на коефіцієнт;
  3. така база оподатковується ПДФО за ставкою 18%;
  4. а от військовим збором оподатковується сама сума страхових внесків, за ставкою 1,5%;
  5. згідно з пп. 168.1.4 ПКУ сума ПФДО сплачується до бюджету не пізніше трьох банківських днів, наступних за днем оплати страхових внесків на користь страхової компанії. Військовий збір, нагадаємо, сплачується (перераховується) до бюджету в ті ж самі строки (пп. 1.4 п. 16-1 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ).

Зауважимо, що податки із доходу працівників, повинні утримуватися з його ж доходів, та не повинні бути витратами самого підприємства, адже суми податків мають бути утримані з доходу та за його рахунок згідно з пп. 168.1.1 ПКУ. В іншому випадку (тобто у разі сплати податків за рахунок коштів підприємства) податківці говорять, що така фізособа отримує додаткове благо у вигляді сплаченого податкового зобов’язання замість неї (підкатегорія 103.02 ресурсу «ЗІР»).

Не слід плутати медичне страхування працівників з домогою на лікування та медичне обслуговування. У випадку зі сплатою страхових платежів на користь працівників за договором добровільного медстрахування не застосовується норма пп. 165.1.19 ПКУ, відповідно до якої доходами, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, є, зокрема, кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця (постанова Київського апеляційного адмінсуду від 22.05.2018 р. №826/3389/17, постанова Київського апеляційного адмінсуду від 13.09.2018 р. №826/3389/17).

Допомога на лікування та медичне обслуговування працівників мають іншу природу, ніж страхування. Ми писали про таку допомогу в інших наших матеріалах:

Що стосується заповнення додатку 4ДФ до об’єднаної звітності, то такий дохід зазначається з ознакою доходу «125», якщо податковий агент – роботодавець – резидент України. Причому в графах 3а та 3 додатка 4ДФ податковий агент має відображати суми нарахованого та наданого у негрошовій формі доходу з урахуванням підвищуючого коефіцієнта.

 

ЄСВ на вартість поліса ДМС не нараховується

Згідно з п. 3.5 Інструкції №5 внески підприємств за договорами добровільного медичного страхування працівників не включають до фонду заробітної плати. Ці внески також прямо згадані й у п. 2 р. II Переліку №1170. А тому на такі платежі не нараховується ЄСВ.

Про це колись зазначали фахівці ПФУ у листі від 29.12.2012 р. №31740/03-20 та ДФСУ у листі від 12.05.2016 р. №10396/6/99-99-13-02-03-14.

 

Приклад. У жовтні 2021 року підприємство уклало договір добровільного медстрахування на період з з листопада 2021 р. по жовтень 2022 року на користь працівника та сплатило страхові платежі авансом на рік у сумі 18 000 грн. Податки утримано із суми заробітної плати працівника.

 Таблиця

Бухгалтерський облік договору ДМС та його оподаткування ПДФО та ВЗ

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

Перераховано страхові внески за працівника на користь страховій компанії – у жовтні 2021 за 12 місяців

654

311

18000,00

Нарахування доходу працівника у вигляді сплачених страхових внесків у жовтні 2021

39

663

18000,00

Утримано ПДФО та ВЗ щодо доходу у вигляді страхових внесків із суми заробітної плати

ПДФО = 18000,00 х 1,219512 × 18% = 3951,22  грн
ВЗ = 18000, 00 х 1,5% = 270 грн

661

641/ПДФО,
642/ВЗ

3951,22

270,00

Перараховано ПДФО та ВЗ протягом 3-х банківських днів із дня сплати страхових платежів
 

641/ПДФО
642/ВЗ

311
311

3951,22

270,00

Визнання витрат на страхування працівника у листопаді 2021

23, 91-93, 949

663

39

654

1500,00*

1500,00

 

*) оскільки договір ДМС укладено на 12 місяців, то 1/12 вартості полісу списується на поточні витрати у першому місяці дії договору, а решта 11/12 перебувають у складі витрат майбутніх періодів. Надалі протягом решти 11 місяців дії договору щомісяця списується на витрати 1/12 вартості полісу.

 

Але це ще не все! Адже іноді буває, що працівника застраховано на рік вперед, а він звільняється. Що робити у такому випадку роботодавцю, читайте у нашій наступній статті!

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»